2

Monti blijft toch nog even premier van Italië

Technocraat wilde handdoek in de ring gooien toen hij geen meerderheid meer had in het parlement 

Mario Monti blijft premier van Italië tot de aan de verkiezingen in het februari. Eerder kondigde hij aan dat hij zou vertrekken zodra de nieuwe begroting is goedgekeurd. Over die begroting is nauwelijks discussie, dus die is er waarschijnlijk nog voor de kerst door.


Vooralsnog is Monti niet van plan om deel te nemen aan vervroegde verkiezingen. Hij wil zich concentreren op zijn taak. Dat zei hij gisteravond op een persconferentie in Noorwegen, zo meldt NRC Handelsblad.

Monti liet president Napolitano afgelopen weekend weten dat hij niet langer wil doorregeren, omdat hij in het parlement niet meer op een meerderheid kond steunen. Berlusconi’s Vrijheidspartij (PDL) had de steun aan zijn regering opgezegd. Berlusconi is inmiddels bijgedraaid en heeft vrolijk bekend gemaakt dat hij wel weer opnieuw premier van Italië zou worden.
Het nieuws van Monti’s aftreden, en zijn mogelijke opvolging door Berlusconi, leidde vorige week tot een scherpe koersdaling op de Italiaanse aandelenbeurs en een stijging van de rente die Italië moet betalen om geld te kunnen lenen. Overdreven, vindt Monti. Toch toonden ook Europese politieke leiders zich bezorgd.

Video: NOS

NRC: Monti blijft gewoon tot na de verkiezingen

Foto-cc: European Parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (2)