Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Moord op Borst had mogelijk voorkomen kunnen worden'

  •  
25-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Els_Borst_300.jpeg
Instanties maakten fout op fout bij behandeling Bart van U. Hij had gevangen moeten zitten tijdens moord
Donderdag presenteert commissie-Hoekstra in haar rapport de resultaten van het onderzoek naar de moord op oud-politica Els Borst. Duidelijk was al bij voorbaat dat er veel fout ging in de manier waarop politie, justitie en hulpverlening omgingen met verdachte Bart van U. Maar dat was niet alles, blijkt uit het rapport
Uit het onderzoek van de commissie blijkt dat Bart van U. al in 2012 veroordeeld werd voor verboden wapenbezit. Hij had toen zijn DNA moeten afstaan maar dat is niet gebeurd. Was dat wel geval dan was hij al eerder in beeld gekomen in het onderzoek naar de dood van Els Borst, meldt de NOS. 
En er ging meer mis:
In 2011 bleek dat Van U. verward was en dat hij er waandenkbeelden op nahield. Zo droeg hij altijd een kogelwerend vest. Dat hoorde volgens zijn advocaat bij zijn standaarduitrusting als hij de straat op ging. Pogingen om Van U. te laten behandelen voor zijn geestelijke problemen mislukten doordat hij zich daartegen verzette.”
Hij weigerde iedere medewerking en door een hoger beroep en het instellen van cassatie wist Van U. aan behandeling te ontkomen. 
Woensdag meldde EenVandaag al dat Van U. een week voor de moord op Els Borst naar een politiebureau in zijn woonplaats Rotterdam ging. Hij vroeg daar om te worden vastgezet, omdat hij anders strafbare feiten zou plegen. Van U. werd uiteindelijk niet vastgezet of opgenomen, omdat hij geen gevaar voor zichzelf of anderen zou zijn.
Advies: DNA afnemen van niet-veroordeelden De commissie-Hoekstra komt naar aanleiding van deze zaak dan ook met een aantal adviezen. Om te beginnen een voor het afnemen van DNA. Volgens de commissie moet ook van verdachten die nog niet zijn veroordeeld, DNA worden afgenomen, meldt de NOS.
Nu is het de bedoeling dat verdachten zo snel mogelijk na een veroordeling DNA afstaan. In de praktijk loopt dat echter vaak mis, onder meer doordat de huidige wet- en regelgeving ingewikkeld is. Commissie-Hoekstra schat dat bij 20 tot 30 procent van de veroordeelden die DNA zouden moeten afstaan, dat niet gebeurt.
Advies: Maak een officier van justitie verantwoordelijk Ook komt de commissie met het advies een officier van justitie eindverantwoordelijk te maken voor mensen die door psychische problemen een gevaar kunnen worden voor zichzelf en eventueel de samenleving. Op dit moment werken teveel instanties langs elkaar, zonder dat een eindverantwoordelijk is over de gang van zaken. Hier moet duidelijk verandering in komen volgens de commissie.
Van der Steur maakt excuses   Inmiddels heeft minister van Veiligheid en Justitie van der Steur zijn excuses aangeboden namens het kabinet. Het Openbaar Ministerie heeft meerdere kansen gemist om de aan ernstige psychiatrische problemen lijdende Van U. niet op te nemen of gevangen te zetten. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.