Laatste update 12:52
195

Moordenaar Jo Cox noemt zichzelf in rechtbank: ‘dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië’

De moord op de Britse politicus Jo Cox heeft Groot-Brittanië op haar grondvesten doen schudden. De dader Thomas M. is gepakt en wordt verdacht van moord, het toedienen van zwaar lichamelijk letsel en verboden vuurwapenbezit. Toen hij in de rechtbank naar zijn naam werd gevraagd antwoordde hij met: “Mijn naam is dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië.” Dat meldt BBC-journalist Daniel Sandford.

 

Cox is op donderdag aangevallen door Thomas. M. en bezweek later aan haar schiet- en steekwonden.
De politie onderzoekt nog wat de motieven van M. waren maar de man zou volgens getuigen ‘Britain First!’ geschreeuwd hebben tijdens zijn aanslag.

Britain First is de naam van een extreem-rechtse politieke partij. Cox voerde de afgelopen weken campagne tegen de Brexit. Ook stond ze bekend om haar inzet voor de rechten van vluchtelingen. Bizarre aankopen van M zoals naziliteratuur en terreurhandleiding in combinatie met zijn uitspraak in de rechtszaal bewijzen dat de man een rechts-extremistische gedachtegoed erop nahoudt.

Volgens Alex Massie van conservatief weekblad the Spectator hebben politici als Nigel Farage en Paul Golding van Britain First geen recht om verbaasd te zijn over de aanslag op Cox omdat zij geweld met hun populistische opstokerij aanmoedigen.

Het keiharde debat over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU ligt momenteel op een laag pitje. Vanwege de schokkende terreuraanslag op Britse politica Jo Cox hebben beide kampen de campagnes gestaakt en het het land tijd gegeven om te rouwen.

Britse media hekelen na moord op Jo Cox rechtse bangmakerij


cc foto: Rareclass

Geef een reactie

Laatste reacties (195)