6

Morsi wint presidentsverkiezingen Egypte

Kiesraad: "Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap nieuwe president"

Egypte krijgt vandaag een nieuwe president. Wie dat wordt blijkt later op de dag; zowel Mohamed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroeders, als Ahmed Shafiq, voormalig premier onder Mubarak, claimen de overwinning. De Egyptische kiesraad heeft aangekondigd de uitslag om 15.00 uur bekend te maken.

Update 16.30

Mohamed Morsi heeft met 52 procent van de stemmen de verkiezingen in Egypte gewonnen.

De bekendmaking stond eigenlijk gepland voor donderdag. Vanwege het uitstel zijn de spanningen en het wantrouwen tussen de twee kampen vergroot. Op het Tahrirplein in Caïro zijn zondagochtend weer duizenden aanhangers van Morsi bijeengekomen. Ten noorden van Caïro, in de buitenwijk Nasr-stad, demonstreren de aanhangers van Shafiq en de militaire machthebbers. Al Jazeera meldt dat dit de grootste demonstratie van Shafiq-aanhangers tot nu toe is.

Omdat Shafiq onder Mubarak gediend heeft als premier, wordt hij door Morsi-aanhangers gezien als een voortzetting van het oude regime. Morsi en de religieuze Moslimbroeders worden door de meer seculiere Shafiq-aanhangers juist gewantrouwd vanwege de invloed van de islam.

Doordat de bekendmaking van de uitslag is uitgesteld, groeit het vermoeden over onderhandelingen met de legerleiding. Deze zou in gesprek zijn met de Moslimbroederschap over de verdeling van de macht. Wie er vandaag ook wint, Egypte blijft hopeloos verdeeld. Als Morsi wordt uitgeroepen tot de nieuwe president zal zijn regering met de legerleiding blijven touwtrekken over de macht. Als Shafiq wint zal het protest onder Morsi-aanhangers nog meer groeien. Zijn overwinning zal dan worden uitgelegd als een akkoord tussen de legerleiding en de oude Mubaraktop.

De kiesraad kan de uitslag overigens ook nog ongeldig verklaren, vanwege alle claims over onregelmatigheden. Dan zouden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden en blijft Egypte nog langer doormodderen in onzekerheid.

De Volkskrant: Egyptische kiesraad vandaag: Morsi, Shafiq of nieuwe verkiezingen

Geef een reactie

Laatste reacties (6)