52

Moskee nodigt extreemrechtse betogers uit voor kopje thee

'Methode Cohen' blijkt goed te werken om spanning weg te nemen

Het is een methode die jarenlang door ‘critici’ van het multiculturalisme werd bespot, een kopje thee drinken om conflicten te sussen. Vooral oud-PvdA-leider Job Cohen werd er veelvuldig mee om de oren geslagen door PVV’ers. Maar in het Britse York blijkt die aanpak wonderwel goed te werken. Een plaatselijke moskee nodigde woedende extreemrechtse betogers uit op de thee.

Sinds de afschuwelijke aanslag op een Britse militair in Londen door islamfanatici hebben moskeeën het in Engeland te verduren. Zo werd zondag nog getracht een moskee in brand te steken, de politie arresteerde twee verdachten.

De extreemrechtse organisatie EDL (English Defence League), die eerder naar Amsterdam trok om Geert Wilders te steunen tijdens zijn proces, organiseert daarnaast regelmatig straatprotesten. Zo ook in York. Tegenstanders van de EDL mobiliseerden daarop een tegendemonstratie om aan te tonen dat (blanke) Britten hun islamitische medeburgers niet verantwoordelijk houden voor de daden van enkele individuen. Het protest kreeg de vorm van een ‘open dag’ waarbij iedereen welkom was de moskee te bezoeken.

Het tegenprotest werd een tamelijk gezellige bijeenkomst en even leek het er op of de EDL weg zou blijven. Uiteindelijk arriveerden de EDL-demonstranten toch, een groepje bestaande uit een man en drie vrouwen. Er ontstond een langdurige discussie tussen de verschillende kampen in een ietwat gespannen situatie. De vrouwen verklaarden overtuigd te zijn dat ze met hun protest tegen de islam het standpunt van de meerderheid van de Britten verwoorden. De man droeg een bord waarmee hij protesteerde tegen ‘islamitische pedofiele bendes’.

De sfeer sloeg na drie kwartier om toen de moskee-supporters de EDL-demonstranten uitnodigden voor een kopje thee met een koekje. De vrouwen stemden in. Het vredesdrankje werd genuttigd aan een tafel op het terrein van de moskee en er stond zowaar een normale dialoog tussen de deelnemers. De demonstranten verklaarden zich na afloop tevreden over het ‘constructieve’ gesprek.

bron: The Yorker

cc-foto: Andy D’Agome

Geef een reactie

Laatste reacties (52)