28

Moslimjongere pakt vaker de krant dan leeftijdsgenoot

Moslimjongere leest meer kranten, maakt gebruik van een veelzijdiger media aanbod en kijkt vaker naar Engelstalige televisie

Moslimjongeren zijn meer geïnteresseerd in nieuws en actualiteit dan hun leeftijdsgenootjes in Nederland. Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat moslimjongeren 15 procent meer de kranten lezen en 8 procent meer naar Engelse televisie kijkt.

De Volkskrant schrijft ook dat moslimjongeren tussen de 13 en 26 jaar oud meer verschillende televisieprogramma’s kijken, vaker op actualiteitenwebsites zijn te vinden en meer geïnteresseerd zijn in onderwerpen over politiek en religie dan niet-moslims.

Het onderzochte jongerenpanel bestond voor 40 procent uit moslimjongeren, grotendeels bestaande uit Nederlanders met Turkse en Marokkaanse roots. Zij maken veel meer gebruik van een diverser media aanbod dan hun leeftijdsgenootjes. Met name buitenlands nieuws trekt hun belangstelling omdat ze zich betrokken voelen bij de bevolking in islamitische conflictgebieden.

Ook blijkt dat moslims juist kranten lezen vanwege de sterke behoefte om ‘erbij te horen’, schrijft de Volkskrant. Ze lezen graag over wat er over hun doelgroep geschreven wordt en wat er over hen gezegd wordt, maar dat is vaak een teleurstelling. De veertig jongeren die meewerkten aan een diepgaander interview vinden de media selectief, oppervlakkig en sensatiebewust. Ondanks dat zijn ze niet verbitterd. Door het eentonige negatieve beeld dat de media over de islam schetsen, hebben ze begrip voor autochtone Nederlanders die negatief over moslims denken.

Lees meer bij de Volkskrant: Moslimjongeren: media zijn oppervlakkig
cc-foto: Petrosimoes7

Geef een reactie

Laatste reacties (28)