46

Moslims protesteren bij Islamitische Universiteit Rotterdam

Ruim honderd Alevieten protesteerden bij IUR ... Rector zou oproepen tot onverdraagzaamheid tegen gematigden en niet-moslims

Ruim honderd Alevieten hebben vrijdagmiddag actiegevoerd bij de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) aan de Bergsingel. Aanleiding zijn beledigende uitspraken die de rector van de IUR, Ahmet Akgündüz, zou hebben gedaan over Alevieten en andersgelovigen in een pamflet over de demonstraties deze zomer in Turkije.


Volgens de Federatie van Alevitische Gemeenschap Nederland (HAKDER), een gematigde stroming van de islam, zou de rector zich beledigend over hen hebben uitgelaten. In het pamflet wat door Akgündüz werd geschreven en door de IUR gepubliceerd zou onder meer staan dat:

Wat een aleviet slacht qua vlees, en kookt dient een Moslim/Islamiet niet te eten.” Maar ook “Het huwen van uw dochter aan een aleviet, of het nemen van een aleviet als uw bruid is niet toegestaan.” En “Alevieten behoren niet tot de moslims, zij zullen allereerst de 5 zuilen van de Islam moeten accepteren.

Volgens de Alevitische gemeenschap zet de rector hiermee aan tot discriminatie. Nurettin Altundal van HAKDER:

We moeten niet willen dat imams met deze denkbeelden in Nederland worden opgeleid.

De Tweede Kamer wil weten of binnen de Islamitische Universiteit Rotterdam onverdraagzaamheid wordt gepredikt. Volgens VVD, PvdA en CDA geeft rector Akgündüz, blijk van ‘anti-westerse waarden’. In het pamflet schrijft Akgündüz dat de Turkse betogingen het werk zijn van “goddelozen”, “moskeevijandige architecten”, “aanhangers van Assad die moslims doden” en “mensen met een westerse levensstijl”. Tegenstanders van de Turkse premier Erdogan noemt hij “vijand” van hun “religie en vaderland”.

De IUR, die sinds dit jaar imams opleidt met een nieuwe hbo-opleiding, zegt dat het volledig achter de publicatie staat.

cc-foto: dietmut

Geef een reactie

Laatste reacties (46)