10

Moslims tonen zich solidair met Amerikaanse Joden na grafschennis

In Philadelphia zijn opnieuw Joodse begraafplaatsen vernield. Zo’n 500 graven zijn kapotgemaakt, grafstenen zijn omvergegooid. Een week geleden werden in St. Louis nog zo’n 170 graven vernield. Dat melden Amerikaanse media. Wie er achter de grafschennis zit is nog niet duidelijk. De Verenigde Staten kampen met groeiend antisemitisme en een president die niet weet te erkennen. Vorige week maandag kreeg een aantal synagogen en joodse centra ook nog eens dreigtelefoontjes.

Na de grafschennis en de dreigementen noemde Donald Trump de voorvallen ‘vreselijk en pijnlijk’, en ‘een treurige herinnering aan het werk dat nog gedaan moet worden om haat, vooroordelen en kwaad uit te roeien’. Onvoldoende, vindt ook het Anne Frank-centrum in New York, dat nogmaals benadrukt dat antisemitisme serieus genomen dient te worden. Het noemt de uitspraken van Trump ‘een pleister op de antisemitisme-tumor waar zijn eigen regering mee is besmet’.

Breitbart
Trump stelde onder meer Steve Bannon aan als top-strateeg. Bannon was voorheen de baas van de alt-right-website Breitbart News, dat excelleert in antisemitisme en de verkondiging van de witte superioriteit.

In Philadelphia komt een Amerikaans-islamitische activist de Joodse begraafplaats te hulp. Tarek-El-Messidi werkte eerder samen met de Palestijns-Amerikaanse Linda Sarsour om geld in te zamelen omdat de 150 beschadigde graven in St. Louis te herstellen, en wil datzelfde nu ook in Philadelphia doen. Door middel van crowdfunding wist hij al meer dan 130.000 dollar in te zamelen. Ook het hoofd van de moskee in Philadelphia heeft zijn solidariteit met de Joodse gemeenschap betuigt.

Independent: Muslim American activist vows to help Jewish cemetery where hundreds of headstones were vandalised

Geef een reactie

Laatste reacties (10)