Laatste update 19:57
122

Moslims wéér de dupe van islamofobie: aangezien voor IS-leden, uit vliegtuig gehaald

Drie jonge moslims, twee zussen en hun broer, reizende van Engeland naar Italië zijn onlangs uit het vliegtuig gehaald nadat een medereiziger ze ervan had beschuldigd deel uit te maken van terreurorganisatie IS. De broer zou volgens een medereiziger hebben gekeken naar een Arabische tekst op zijn mobiele telefoon, of de tekst ‘Allah akbar’. Reden genoeg voor het vliegtuigpersoneel om de drie uit het vliegtuig te escorteren en te laten ondervragen door politie en een MI5-agent.

De jongeren moesten tekst en uitleg geven over onder meer wie ze zijn, waar ze vandaan komen, wat hun ouders voor werk doen en hun aanwezigheid op sociale media uitleggen. De MI5-agent, die de drie een uur ondervroeg, vertelde dat hij hen al had doorgelicht, maar desondanks wilde verifiëren met wie hij te maken had.

Sakina Dharas (24) vertelt aan Al Jazeera:

Zodra ik de politie daar zag staan, werd ik erg emotioneel. We hebben helemaal niets op onze telefoon. We spreken niet eens Arabisch, we zijn van origine Indiaas.

Uiteindelijk, nadat duidelijk was dat de drie gewoon op vakantie wilden naar Napels, zoals de meeste mensen op de vlucht, mochten ze weer aan boord en vertrok het vliegtuig met een flinke vertraging.

Ik was extreem nerveus en voelde me enorm beschaamd. Ik dacht, kunnen zij (de MI5-agent en de politie) niet met ons mee komen (het vliegtuig in), om de andere passagiers te laten weten dat we niets verkeerd hebben gedaan, en te zeggen: ‘er is niets aan de hand, er was sprake van een misverstand’?

Dit incident is verre van het eerste waarbij onschuldige mensen de dupe zijn van hysterie onder medereizigers. Zo werd in april dit jaar een moslima uit het vliegtuig gezet omdat een stewardess zich ongemakkelijk voelde. In maart werden twee moslima’s uit een vliegtuig gezet omdat ze naar het personeel ‘staarden’. Een toestel van EasyJet liep uren vertraging op nadat een passagier ‘een Arabisch ogende man’ een sms’je had zien versturen. Ook was er een EasyJet-passagier die zich onveilig voelde dat de Britse Meghary Yemane-Tesfagiogis ook het vliegtuig wilde nemen. De zwarte Meghary moest het vliegtuig verlaten voor een extra controle van maar liefst 15 uur.  In Wenen werd een Irakese man verwijderd van een EasyJet-vlucht nadat een medepassagier die op de telefoon van de man mee gluurde beweerde daar IS berichten te zien. Het hele vliegtuig werd gecontroleerd op explosieven, waarna het na drie uur alsnog vertrok. Zonder de Irakese man. Die moest nog eens uitvoerig onderzocht worden. Er bleek wederom niets aan de hand te zijn, waarna de man alsnog mocht vertrekken.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)