19

Moszkowicz te biecht bij De Winter

Wordt topadvocaat opnieuw personage in boek van bevriende schrijver? 

Topadvocaat en bekende Nederlander Bram Moszkowicz gaat zijn verontschuldigingen aanbieden. Dat zegt hij deze week in een onderonsje met boezemvriend Leon de Winter voor het weekblad Elsevier. “Ik heb dingen verwaarloosd. Mijn prioriteiten lagen verkeerd. Ik heb onvoldoende cursussen gelopen, onvoldoende de boekhouding geleid. Dat is een sneeuwbaleffect geworden”, zegt de advocaat berouwvol.

Op 21 februari dient het hoger beroep van Moszkowicz tegen zijn royering als advocaat. Als een college van advocaten, voorgezeten door een rechter, dan alsnog besluit om hem te schrappen, kan hij altijd nog (opnieuw) een personage worden in een boek van De Winter.

De schrijver interviewt Moszkowicz in een gemoedelijke setting, die nog huiselijker wordt door de aanwezigheid van de ex-vrouw van de advocaat, Juliette Polak, die de foto’s maakt. De Winter zag Moszkowicz problemen met de Amsterdamse Orde van Advocaten vorig jaar al meteen als kans. Voor Elsevier vraagt hij het zijn vriend nog een keer:

De Winter: “Zullen we iets samen doen als je geschrapt wordt?”
Moszkowicz: “We hebben het hier vorig jaar al over gehad. Bedoel je dat plan?” De Winter: “Ja. Iemand als jij vormt een bron van verhalen. De ideale hoofdpersoon in een thriller of tv-serie.”

De Winter en Moszkowicz hebben zelfs al een titel voor hun nieuwe project bedacht: Maffiamaat. En het zou niet de eerste keer zijn dat Moszkowicz figureert in een boek van De Winter. In ‘VSV’ voerde de schrijver de (fictieve) personages Bram Moszkowicz en Eva Jinek op en voorspelde hij het einde van het glamourkoppel. “Ja, klote”, zegt Moszkowicz over zijn rol in het boek.

Mea culpa
Maar hoewel hij erg geniet van zijn optredens op televisie, hoopt Moszkowicz toch dat hij niet voorgoed geschrapt zal worden van het tableau van advocaten. “Als er een plek is waar ik helemaal tot leven kom, waar ik alles wat ik heb kan inzetten en exploiteren, dan is het de rechtszaal.”

De afgelopen tijd lijkt Moszkowicz bezig met een rondgang langs de media waarbij hij, na lang de vermoorde onschuld te hebben gespeeld, zijn fouten toegeeft. Zo was er eerder een interview met Het Parool waarin de advocaat zegt dat hij voor het Hof van Discipline op een aantal punten schuld zal bekennen en dat hij alleen de hem opgelegde straf, royement, zal aanvechten. 

In het gesprek met De Winter zegt hij het nog maar een keer: “Ik ga ernaartoe en ik ga er geen geheim van maken dat ik fouten heb gemaakt. En dat ik me dat realiseer. Ik heb voor zover dat mogelijk was deze maanden cursussen gelopen, ik heb punten verzameld. En misschien wel het belangrijkste en daar sta ik achter: de verordening navolgen over het ontvangen van cash geld. De raad van discipline heeft bepaald dat dat ook anoniem mag. Ik zal dus nog overleg hebben met de deken. Misschien had ik dit alles twee jaar geleden moeten bedenken.”

Het ontvangen van contante betalen was tot nog toe het punt waarop Moszkowicz nog wel het felst was. Het aangeven van die bedragen zou volgens hem ten koste gaan van de privacy van zijn clientèle.

Het tuchtcollege voor de advocatuur, de Raad van Discipline, verbood Moszkowicz vorig jaar nog langer zijn vak uit te oefenen. Hij lapt de regels aan zijn laars en schaadt daarmee de belangen van zijn cliënten én de advocatuur, aldus de raad.

Elsevier (betaalde toegang): Bram Moszkowicz: ‘Ik heb spijt dat ik een BN’er ben”

Geef een reactie

Laatste reacties (19)