8

Mugabe blijft zitten waar hij zit, weigert op te stappen

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe (93) weigert op te stappen. Oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft de onder huisarrest staande Mugabe verzocht onmiddellijk af te treden, in het belang van het volk, maar Mugabe weigert. Mugabe, die al 37 jaar aan de macht is, zou op deze manier op een waardige manier kunnen opstappen, maar hij houdt vol dat hij de legitieme leider van het land is.

Wie hem straks eventueel moet opvolgen is overigens onduidelijk: oppositieleider Tsvangirai zelf is ernstig ziek, maar weigert op zijn beurt plaats te maken voor een opvolger.

Deze week heeft het leger de controle genomen over de staatstelevisie en Mugabe onder huisarrest geplaatst. Dat Mugabe nu niet wil afstappen is een probleem voor het leger dat nu geen overgangsregering kan installeren.

Dagblad Trouw schrijft:

Er zijn meer aanwijzingen dat politici en militairen al langer voorbereidingen troffen voor een toekomst zonder Mugabe. Persbureau Reuters zag inlichtingenrapporten in die erop wijzen dat de voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa, legerfunctionarissen en oppositieleden al ruim een jaar om de tafel zitten. Het plan zou deze week versneld zijn uitgevoerd omdat de leider plots zijn vicepresident Mnangagwa (75) ontsloeg, nadat Grace Mugabe daar in een toespraak tot aanhangers van de regeringspartij Zanu-PF op had aangedrongen.

De verwachting was dat Mugabe zijn echtgenote zou aanwijzen als zijn opvolger in december, maar dat ziet het leger niet zitten. Grace staat in het land vooral ook bekend als big spender. Het AD schrijft over haar:

Maar de meeste kredietkaarten heeft toch Grace. Zij wekte al ergernis in de jaren 90 door geld dat bestemd was voor sociale woningbouw te kapen voor een paleis met dertig slaapkamers. Het stond bekend werd als ‘Graceland’. Het complex werd later doorverkocht aan de Libische leider Khadaffi. In 2001 confisqueerden de Mugabes het superluxe landgoed van twee blanke boeren, het Iron Mask Estate. Eigenaren Eva en John Matthews kregen 48 uur om hun koffers te pakken.

Ook was Grace jarenlang kind aan huis in het Londense warenhuis Harrods. Ze zou ook eens tijdens één dagje winkelen anderhalve ton hebben uitgegeven in 2003. Haar jaarlijkse uitgaven werden geschat op 2 miljoen euro. Het leverde haar de bijnaam ‘Gucci Grace’ op. De Mugabes staat inmiddels overigens op de zwarte lijst van de EU en mogen Europa niet meer in. Gucci Grace moet daarom noodgedwongen uitwijken naar Dubai en Hongkong.

cc-foto: GovernmentZA

Geef een reactie

Laatste reacties (8)