14

Musea voor volkenkunde: Koloniale roofkunst zelf opsporen en teruggeven

Musea voor volkenkunde gaan zelf op zoek naar koloniale roofkunst in hun collecties in plaats van af te wachten of er mogelijk een claim komt. Dat meldt NRC donderdag. Wanneer inderdaad roofkunst wordt aangetroffen, volgt mogelijk een ‘ruimhartige teruggave’ van objecten aan de landen van herkomst.

Net Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW), een fusie van het Tropenmuseum in Amsterdam, Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Nijmegen, presenteren donderdag hun nieuwe beleid. Directeur Stijn Schoonderwoerd: ‘We weten dat een deel van onze collectie is verworven in de koloniale periode, een periode van grote machtsverschillen en onrecht.’

Bij de teruggave maakt het volgens Schoonderwoerd ook niet uit hoe oud de objecten zijn of hoe lang ze al in de collectie van het betreffende museum zitten:

Als we vandaag de dag op basis van internationale verdragen zeggen dat uit Syrië gestolen objecten niet in onze collectie thuishoren, waarom zou dat principe dan niet gelden voor objecten die honderd jaar geleden zijn geroofd?

Het laatste woord wat betreft de teruggave is echter aan de minister. De musea beoordelen de werken en brengen na toetsing door een commissie met externe deskundigen een advies uit aan het ministerie van Cultuur. Omdat de museumstukken rijkseigendommen zijn, bepaalt de minister wat er vervolgens mee gebeurt.

cc-foto: Eric van b.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)