30

Myanmar gaat door met aanvallen op Rohingya, verhindert VN-noodhulp

De regering in Myanmar staat niet toe dat de Verenigde Naties (VN) noodhulp leveren aan de tienduizenden Rohingya slachtoffers in Rakhine. Dat meldt The Guardian. In het gebied is het leger bezig met grootschalige acties tegen de moslimminderheid. Daarbij zijn al honderden doden gevallen.

De VN noemt het ‘onmogelijk om hulp te verlenen vanwege de veiligheidssituatie en de beperkingen die de overheid oplegt om het gebied in te gaan’. Hoewel de VN ook zegt in nauw contact te staan met de autoriteiten om zo snel mogelijk nieuwe humanitaire operaties uit te voeren, is er al zeker een week geen noodhulp meer mogelijk. Een kwart miljoen mensen in nood heeft daarom geen toegang tot voedselhulp.

Op 25 augustus zouden enkele Rohingya militanten Myanmarese veiligheidstroepen hebben aangevallen. Als reactie daarop begon het leger aan een massale uitdrijving van Rohingya moslims uit het gebied. Hele dorpen werden daarbij platgebrand en naar schatting kwamen ruim vierhonderd mensen om het leven. De Rohingya proberen massaal de grens met Bangladesh over te vluchten. Inmiddels hebben al zo’n 90.000 mensen geprobeerd de grens over te steken.

Getuigen spreken van ‘slachtpartijen’ in de dorpen die door de het leger zijn overvallen. De regering haalt echter de schouders op en schuift de schuld in de schoenen van de Rohingya. Die zouden zelf hun huizen hebben afgebrand.

In Myanmar wordt al enkele jaren aangezet tot genocide op de islamitische bevolking. De overheid heeft samen met de extremistisch boeddhistische Ma Ba Tha beweging de afgelopen jaren geweld aangewakkerd tegen de Rohingya, zo bleek eind vorig jaar nog uit een onderzoek van Al Jazeera in samenwerking met rechtswetenschappers van de Amerikaanse universiteit Yale. De leider van Ma Ba Tha, de monnik U Wirathu, gebruikt een toespraak van Geert Wilders uit 2009 om de bevolking tegen de Rohingya op te hitsen.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)