38

Mysterieuze handelaar koopt in één klap alle Europese cacao op

Update: Koper blijkt voormalig brommerkoerier ... Grootste aankoop in 14 jaar … Prijs schiet omhoog … Analisten staan voor raadsel

Een onbekende handelaar, of handelsgroep, heeft voor meer dan 800 miljoen euro de complete Europese cacao-voorraad, die onder meer in Nederland ligt opgeslagen, opgekocht. Analisten kunnen slechts gissen naar de motieven.

Het ziet er naar uit dat iemand een monopolieposite wil verwerven met de aankoop, de grootste in 14 jaar, concluderen analisten in de Daily Telegraph. De opgekochte voorraad van 250 miljoen ton ligt opgeslagen in Europa, verdeeld over loodsen in Rotterdam, Amsterdam, Hamburg en andere plaatsen. De hoeveelheid is voldoende om vijf Titanics te vullen, schrijft de Daily Telegraph. Volgens analisten is het uitgesloten dat het bij de verbijsterende aankoop om een gewone chocolademaker als bijvoorbeeld Nestlé gaat. De nieuwe eigenaar kan met de verworven controle over de hele Europese markt de prijs van cacao enorm omhoog stuwen.

De prijs van cacao is op zijn hoogst sinds 1977 na een aantal slechte oogsten in Ivoorkust en Ghana. Angst voor overstromingen in Ivoorkust hebben de prijs nog meer naar boven gejaagd omdat die verder tegenvallende oogsten kunnen veroorzaken.

De enorm opgedreven prijzen komen de cacao-boeren in West-Afrika profiteren op geen enkele manier ten goede omdat alle winst wordt geboekt via beurshandel in het Westen. Integendeel, het maakt de markt alleen maar onevenwichtiger, zegt een woordvoerder van de Fairtrade Foundation.

Daily Telegraph: Mystery trader buys all Europe’s cocoa

Update 15:20 Volgens de Daily Telegraph is de koper inmiddels bekend. Het gaat om het hedge fund Armajaro, mede opgericht door de Britse financier Anthony Ward, die gespecialiseerd is in de handel in koffie en cacao. De magnaat heeft de afgelopen jaren 15 procent van de wereldvoorraad cacao vergaard. Ward begon zijn zakelijke carrière ooit als brommerkoerier, schrijft de krant.

Daily Telegraph: British financier Anthony Ward behind £658m cocoa trade

cc-foto: Eden

Geef een reactie

Laatste reacties (38)