265

Na weglopen volgt inbinden

UPDATE: Rutte ontkent opvoering Catshuis-toneelstuk... Spinmachine draait op volle toeren: Wilders verliezer of winnaar? ... Ontwikkelingsorganisaties boos om korting van een miljard: 'CDA betaalt 1 miljard losgeld aan PVV' ... Lonen bevroren, eigen risico zorg omhoog, HRA beperkt ... CDA-prominenten waarschuwen onderhandelaars per brief

De onderhandelaars in het Catshuis hebben een akkoord bereikt over de bezuiniging van een miljard minder op ontwikkelingshulp, melden de Volkskrant en De Telegraaf. Andere plannen die op tafel liggen: De werkloosheidsuitkering wordt geprivatiseerd, het eigen risico in de zorg gaat omhoog, de lonen worden bevroren en de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt.

Update 16.30:

Premier Rutte heeft in zijn wekelijkse persconferentie ontkend dat Verhagen, Wilders en hij een toneelstukje speelden bij de opschorting van het Catshuisoverleg. “Dat was oprecht niet het geval” , aldus Rutte. Omdat zijn agenda woensdagmiddag ‘leegviel’ toen PVV-leider Geert Wilders twijfelde of hij nog verder wilde onderhandelen, is hij met zijn adviseurs even naar buiten gegaan om van het zonnetje te genieten.

Eerder:

Volgens de Volkskrant toont de uitkomst dat Wilders heeft ingebonden. Hij zou teruggeschrokken zijn voor het dreigement van CDA en VVD om nieuwe verkiezingen uit te schrijven als het akkoord er niet kwam. Dat stelt de Volkskrant op basis van niet nader genoemde bronnen rond het overleg.

Nu de onderhandelingen worden voortgezet, lijkt PVV-leider Wilders te kiezen voor invloed boven een rol aan de zijlijn. CDA en VVD hopen binnen twee weken op een akkoord.

De krant publiceert een lijstje van de hierboven genoemde maatregelen

De Telegraaf concentreert zich op de bezuiniging op ontwikkelingshulp en brengt die als een grote overwinning voor Wilders:

De ingreep zal vooral hard aankomen bij de linkervleugel van de christendemocraten en de twee dissidente CDA-Kamerleden Ferrier en Koppejan. Hun steun is cruciaal voor een Kamermeerderheid van de rechtse coalitie na het vertrek van PVV-Kamerlid Brinkman.

Wilders eiste 4 miljard aan bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Vrijdagmiddag wordt er verder onderhandeld in het Catshuis.

Update 13.00
CDA-prominenten hebben de onderhandelaars in het Catshuis gewaarschuwd dat aandacht voor het buitenland niet de sluitpost van het bezuinigingsoverleg moet worden, meldt NOS. Schrijvers van de brief zijn oud ministers van Buitenlandse Zaken Bot, Van de Broek en Kooijmans, oud-premier Lubbers, de oud- ministers voor ontwikkelingshulp Van Ardenne en Bukman en de ex-ministers Deetman, Hirsch Ballin en Van Gennip.

Ontwikkelingsorganisaties zijn boos op het CDA omdat de partij instemt met de bezuiniging van mogelijk 1 miljard op ontwikkelingshulp.

De partij betaalt dan op rekening van de armsten in de wereld een losgeld van 1 miljard aan de PVV om verder te kunnen regeren”, aldus van directeur Alexander Kohnstamm van Partos, brancheorganisatie voor internationale samenwerking in Trouw.

Volgens Kohnstamm laat Nederland met haar beleid zien dat internationale afspraken hen niets kan schelen. 

Wij horen dagelijks reacties als die van Bill Gates deze week: men begrijpt dit in het buitenland totaal niet. Engeland en andere Europese landen investeren ondanks de crisis juist meer in ontwikkelingssamenwerking, terwijl Nederland vrijwillig zijn invloed en aanzien opgeeft”, aldus Kohnstamm.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (265)