Laatste update 08:58
17

Nacht van de Dictatuur: Bellingcat, Rob de Wijk, Bette Dam en meer

Zaterdag wordt in het Rotterdamse debatcentrum Arminius, in samenwerking met Joop en gepresenteerd door Francisco van Jole, voor de vijfde keer De Nacht van de Dictatuur gehouden met als thema ‘Welke waarhied kies jij?’. Een medewerker van het onderzoekscollectief Bellingcat, Pieter van Huis, vertelt aan de hand van de speurtocht naar het neerschieten van vlucht MH17 hoe de onderzoekers te werk gaan. Medewerkers speurden urenlang het internet af naar aanwijzingen, zoals privé-foto’s van Russische soldaten op Facebook en ontdekten als eerste dat vlucht MH17 was neergeschoten met een Russische BUK-raket. Is het voor dictators nog mogelijk om zaken te verbergen? Gaan collectieven als Bellingcat de democratie een definitieve stap vooruit helpen?

China is op weg het machtigste land op de planeet te worden. De communistische volksrepubliek wordt daarbij geholpen door president Trumps protectionisme, de Brexit en opkomend nationalisme in Europa. De westerse wereldorde met zijn vrijemarkteconomie, internationale recht en instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden gaat daardoor op de schop. Hoe dit te voorkomen, wordt het belangrijkste vraagstuk van onze tijd. Rob de Wijk, befaamd expert, hoogleraar Internationale Betrekkingen en oprichter van het Centrum voor Strategische Studies, schreef ‘De nieuwe wereldorde, hoe China sluipenderwijs de macht overneemt’. Hij verzorgt een lezing en gaat in gesprek met het publiek.

Bette Dam, een internationaal opererend journalist die jarenlang in Afghanistan woonde, vertelt over de Taliban en hun leider Mullah Omar. Hij was de een van de meestgezochte personen voor de Verenigde Staten omdat de Amerikanen hem zagen als medeplichtig aan de aanslagen van 9/11. Niettemin slaagden ze er niet in hem te pakken te krijgen. Bette Dam schreef ‘Op zoek naar de vijand’, waarin zij het leven van Mullah Omar ontrafelt en zelfs zijn laatste schuilplaats ontdekt, in de buurt van een Amerikaanse legerbasis. Dam stelt dat Omar nooit de vijand was die de Amerikanen van hem maakten in hun strijd tegen Bin Laden, waarin ideologie het overnam van de werkelijkheid en ook de media te weinig kritisch waren. Zij geeft een korte lezing en gaat daarna in gesprek met het publiek.

Verder is er de cursus ‘Staatsgreep voor beginners’ door Jac. Splinter, leider van het Idi Amin Instituut en oprichter van de Enige Echte Splinterpartij (E2SpP). Theatermaakster Annet Henneman presenteert Verzet en Dromen met persoonlijke verhalen over het leven van een moeder in Mosoel. De workshop Theater van de Onderdrukten door Luc Opdebeeck en de installatie Voicing Borders van Irakli Sabeka over dorpen die zijn verdwenen tijdens het Russisch-Georgische conflict van 2008.

Debatcentrum Arminius, Museumpark 3, Rotterdam, zaterdag 14 september, aanvang 20:00 uur, toegang 12,50 of 7,50 met korting. Meer informatie en reserveren hier.

In Den Haag, Utrecht en Amsterdam vindt de Nacht van de Dictatuur ook plaats.

cc-foto: Jakob Reimann

Geef een reactie

Laatste reacties (17)