Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NAM dreigde vorig jaar gaskraan dicht te draaien

  •  
25-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gaswinning

© 2015-02-16 15:43:58 Stedum - Helma Mulder haar huis in Stedum.Het huis is beschadigt door de aardbevingen die komen door het boren naar aardgas. Zelfs bussen met ramptoeristen stoppen voor hu

NAM-directeur Thijs Jurgens heeft vorig jaar tijdens een gesprek met ambtenaren gedreigd om de gaskraan dicht te draaien. Dat blijkt uit een geheim gespreksverslag waar RTV Noord de hand op heeft weten te leggen. Daarin staat onder meer: “Dhr. Jurgens geeft aan dat zolang NAM de aansprakelijkheid houdt, NAM zal moeten acteren om de veiligheid zo snel mogelijk te garanderen.”
"Op het moment dat de NAM het dreigement uit, is het volgens het kabinet nog onmogelijk om het Groningenveld veel eerder te sluiten. Dat zou negatieve gevolgen hebben voor de energievoorziening. Zoals premier Mark Rutte na de aardbeving bij Westerwijtwerd zei: ‘Als je de gaskraan te snel dichtdraait, dan heeft een verpleeghuis in Limburg in een koude winter geen gas.’"
In een reactie ontkent de NAM dat het Nederland in de kou zou hebben willen zetten. “Dat is echt onwaar”, verklaart algemeen directeur Johan Atema. D66-Kamerlid Matthijs Sienot noemt de opstelling van de NAM ‘schandelijk’. Hij wil dat het bedrijf zich in de Tweede Kamer komt verantwoorden.

Meer over:

nam, aardbevingen, gas, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.