Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NAM wist sinds 1963 van bodemverzakkingen Groningen

  •  
19-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
nam_gaswinning300.jpg
Kritische onderzoekers werden door de NAM verketterd ... Oud-minister Biewenga: "Zou er toch schade ontstaan (..) dan zouden de maatschappijen op grond van de mijnwet hiervoor verantwoordelijk zijn"
De NAM begon in 1963 met een geheim onderzoek in Groningen naar de bodemafdalingen als gevolg van de gaswinning. En de conclusies onderstreepten toen al dat de Groningse bodem afzakt door de gaswinning. De resultaten werden echter geheim gehouden. Dat schrijft NPO Geschiedenis donderdag. Komende zondag besteedt het programma OVT uitgebreid aandacht aan de onthulling op NPO Radio 1.
NPO Geschiedenis onderzocht oude mediaberichten en daaruit blijkt dat er al in de jaren 60 werd gewaarschuwd voor toekomstige bodemdalingen en grote schadeposten als gevolg van de Groningse gaswinning. De Nederlandse Aardolie Maatschappij verketterde critici van de gaswinning, zelfs toen uit eigen onderzoek bleek dat er wel degelijk een verband was tussen de gaswinning en bodemafdalingen. De conclusie was daarin nog groter dan waar critici voor waarschuwden. De NAM bleef echter in het openbaar ontkennen.
Arend Biewenga Arend Biewenga, was in de jaren 60 gemeenteraadslid in Groningen en lid van de Provinciale Staten. In 1962 vroeg hij oud-minister Pous of de boringen naar aardgas een verlaging van de bodem tot gevolg zouden hebben omdat er in de omgeving ook zout werd gewonnen.  De minister gaf daarop aan dat de gaslagen ‘bijna 3000 meter diep lagen’. De mogelijke schade zou volgens de mijnwet vergoed worden.
Zou er toch schade ontstaan (..) dan zouden de maatschappijen op grond van de mijnwet hiervoor verantwoordelijk zijn.
Terwijl verschillende onderzoekers bleven waarschuwen, weigerde de NAM om openbaar onderzoek te verrichten. Wel liet het bedrijf er een onderzoek uitvoeren waarvan de uitkomsten geheim werden gehouden. Daaruit bleek dat er rekening moest worden gehouden met verzakkingen tot 150 centimeter. Via D’66-Kamerlid Jan Terlouw kwam het onderzoek naar buiten doordat hij tijdens een telefoontje met het ministerie van Economische Zaken ervan hoorde. Hij besloot daarop Kamervragen te stellen. 
Ook de kranten berichtten in die tijd over de gevolgen van de gaswinning voor de Groningers. Zo schreef De Telegraaf op 8 januari 1972:
Over circa 80 jaar zal het midden van de provincie Groningen waarschijnlijk een meter zijn gezakt door de onttrekking van enorme hoeveelheden aardgas aan de bodem. Aan de rand van deze kuil zullen tegen die tijd hellingen in het aardoppervlak zijn ontstaan, die aflopen met maximaal tien centimeter per kilometer.
De bevindingen van NPO Geschiedenis worden bevestigd door ir. H. van Wijngaarden. NPO Geschiedenis: NAM weet sinds 1963 van bodemverzakkingen in Groningen
Cc-foto: Aardgasveld in Slochteren op 25 juli 1963 tijdens de officiële opening.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.