10

Nationaal Park De Hoge Veluwe wil regels tegen overlast dronken corpsballen

Een groep leden van het Delftsch Studenten Corps heeft vrijdag voor onrust gezorgd bij het Nationale Park De Hoge Veluwe, een beschermd natuurgebied. Dronken studenten die een nachtelijk dropping wilden houden in het Natura 2000-gebied waar veel kwetsbare soorten dieren en planten leven, maakten zich schuldig aan vandalisme en geluidsoverlast. De gealarmeerde politie heeft bij de ingang van het park in Otterlo bekeuringen uitgedeeld.

Voorzitter Olivier Abbenhuis van het corps verklaart tegenover Omroep West dat zijn vereniging niet op de hoogte was.

Abbenhuis laat weten dat de studentenvereniging zijn verantwoordelijkheid neemt en dat de regels worden aangescherpt. ‘Dit houdt in dat droppingslocaties vanaf nu bij ons gemeld zullen worden, zodat de locatie kan worden beoordeeld en er meer toezicht vanuit de vereniging is. Tevens worden verantwoordelijken aangesteld, die aanspreekbaar zijn op een ordentelijk verloop van de activiteit. Het Delftsch Studenten Corps drukt leden volgens de president vaak op het hart dat zij zich altijd en in heel het land volgens de wet en de gedragsregels van de vereniging moeten gedragen. ‘Dat gaat vaak zonder problemen, maar dit is afgelopen vrijdagnacht niet goed gegaan. Ik wil benadrukken dat de betrokkenen bij het incident een passende straf tegemoet kunnen zien’, zegt Abbenhuis.

Het Nationale Park wil dat de gemeentes een verbod uitvaardigen op dergelijke droppings waarbij geen enkel respect voor de natuur wordt getoond. De beheerders zeggen vaker last te hebben van dit soort activiteiten. De verstoringen jagen het wild op waardoor er ook nog eens aanrijdingen plaatsvinden die voor de dieren vaak fatale gevolgen hebben.

Het probleem beperkt zich niet tot De Hoge Veluwe zelf, schrijft Omroep Gelderland:

Natuurmonumenten beheert in Gelderland natuurgebieden, ook terreinen grenzen aan de Hoge Veluwe. De beheerder constateert een grote recreatiedruk op de natuur. Dit zegt woordvoerder Fred Prak: “In de nacht worden vaker mensen geverbaliseerd in onze bossen. Droppings komen voor, mensen gaan wanneer het niet mag bewust de bossen in om dieren te spotten. We komen ook wildkampeerders tegen en mountainbikers met grote koplampen.”

cc-foto: Martha de Jong-Lantink

Geef een reactie

Laatste reacties (10)