Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nationale Nederlanden stuurt trouwste flexwerkers de laan uit

  •  
22-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nationalenederlanden300.jpg
Sommige uitzendkrachten werken al meer dan tien jaar voor het bedrijf ... Bedrijf probeert ontslagvergoeding te ontlopen ... Trouwe medewerkers de dupe
Nadat eerder ING al door minister Asscher werd aangesproken op het ontslaan van uitzendkrachten voordat de nieuwe wet voor flexwerkers ingaat, probeert Nationale Nederlanden zich ook te ontdoen van haar uitzendkrachten. Dat blijkt uit een interne memo in bezit van de Volkskrant.
De uitzendkrachten laten de Volkskrant weten dat hun contracten niet verlengd worden zodat voorkomen wordt dat ze een vaste baan krijgen. Zo zegt een van de uitzendkrachten:
Ons was beloofd dat we langer konden blijven dan eigenlijk mocht, als we tussentijds overstapten naar een ander uitzendbureau.
Sommige uitzendkrachten werken inmiddels al langer dan tien jaar via deze constructie voor Nationale Nederlanden. De nieuwe wet moet deze manier van werken juist beëindigen.  Volgens Nationale Nederlanden is het zo dat het uitzendbureau er zelf voor kan kiezen de medewerker in dienst te nemen zodat hij door kan gaan met zijn baan. Vakbond CNV vindt dat een slap excuus.
Het is een smoes te zeggen dat de uitzendbureaus uitzendkrachten niet in vaste dienst willen nemen. (..) Nationale-Nederlanden bepaalt wie en op welke voorwaarden voor het bedrijf werkt. Na vijf jaar moet je toch vaststellen dat het om structureel werk gaat. Daar hoort gewoon een vast contract bij. Uitzendwerk is voor piek en ziek.
De nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) wil de verschillen tussen de flexwerkers en vaste medewerkers verkleinen door de uitzendkrachten eerder dan voorheen het recht op een vaste aanstelling te geven. En na twee jaar is er recht op een transitievergoeding ook wel bekend als ontslagvergoeding. Bedrijven vinden dat het inhuren van externen te duur wordt op deze manier en proberen dus de uitzendkrachten te lozen.
Een woordvoerder van Lodewijk Asscher zegt:
Nu de wet bijna van kracht wordt, zien we helaas ook werkgevers die hun verantwoordelijkheid willen ontlopen. We roepen werkgevers op te kiezen voor goed werkgeverschap en kwaliteit van werk.
De nieuwe Wwz zegt over de ontslagvergoeding:
Laat de werkgever niet op tijd weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet? Dan is hij de werknemer een vergoeding van 1 maandsalaris verschuldigd. Houdt de werkgever zich wel aan de aanzegplicht, maar geeft hij het te laat aan? Dan is hij een evenredige vergoeding verschuldigd.  Bijvoorbeeld:  is de werkgever een week te laat, dan betekent dit een vergoeding van een weeksalaris.
Cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.