Laatste update 10:05
76

Nationalist Orbán wint absolute meerderheid in Hongaars parlement

De nationalistische Fidesz-partij van Victor Orbán is de grote winnaar van de Hongaarse parlementsverkiezingen. Orbán wist bijna de helft van het totaal aantal stemmen binnen te slepen. De extreemrechtse partij Jobbik werd de tweede partij van het land met zo’n 20 procent van de stemmen.

De partij van Orbán zal in het nieuwe parlement 133 van de 199 zetels bekleden, een absolute meerderheid. Die overwinning heeft de zittende premier te danken aan een spijkerharde campagne gericht tegen immigratie. Het grootste doelwit in de propagandacampagne van Orbán is de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. Die heeft volgens Orbán een geheim plan om Europa vol te laten stromen met immigranten en zou zijn vermogen gebruiken om de besluitvorming van de Europese Unie te beïnvloeden. Critici bestempelen de aanvallen op de joodse Soros ook wel als een klassiek geval van anti-semitisme.

Orbán geniet grote populariteit in het sterk nationalistische Hongarije, sinds hij in 2015 reageerde op de vluchtelingencrisis door hekken aan de grens neer te zetten. Vluchtelingen die via Hongarije probeerde te reizen kwamen of het land niet meer in, of raakten verstrikt in een soort niemandsland aan de grens. Met grote regelmaat kwamen berichten naar buiten over Hongaarse grenswachten die zich schuldig maakten aan het mishandelen van vluchtelingen. In 2016 organiseerde Orbán een referendum tegen het Europese spreidingsplan voor vluchtelingen. In een 18 pagina’s tellend pamflet waarschuwde Orbán voor het ‘gevaar voor de samenleving’ en zei dat ‘het opnemen van vluchtelingen gelijk staat aan een open uitnodiging voor terroristen’. Het vereiste opkomstpercentage werd niet gehaald. Joodse organisaties in Hongarije lieten weten zich zorgen te maken over de retoriek van Orbán die volgens hen verdacht veel lijkt op die van de nazi’s in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Nadat zondagavond duidelijk werd dat Orbán de parlementsverkiezingen zou winnen, haastten extreem-rechtse Europese politici zich om hem te feliciteren. De allereerste was PVV-leider Geert Wilders, direct gevolgd door Marine le Pen. Op Twitter schreef zij: ‘Grote en mooie overwinning voor Viktor Orbán in Hongarije: de omkering van waarden en massa-immigratie, zoals voorgestaan door de EU, zijn opnieuw verworpen.’

Bron: NOS, AD / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (76)