Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Natuur niet meer in de uitverkoop

  •  
15-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-SharonDijksma300.jpg
Staatssecretaris Dijksma stopt de verkoop van natuur na maatschappelijk protest 
De natuur staat niet meer te koop. Staatsbosbeheer hoeft geen grond meer te verkopen om 100 miljoen euro te bezuinigen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een gesprek met de Volkskrant.
Een proef met de verkoop van grond in Hellendoorn heeft volgens Dijksma tot zoveel maatschappelijk protest geleid, dat zij  moet afzien van verdere verkopen.
Staatsbosbeheer beheert ruim 260 duizend hectare natuur en moet 100 miljoen euro bezuinigen tot 2018. Dijksma’s voorganger Henk Bleker (CDA) dacht dat geld binnen te kunnen halen door versnipperde natuurpercelen zoals kleine weilanden, vennen en bosschages aan particulieren te verkopen. De proefverkoop van zestien percelen leverde een half miljoen euro op. “Voor dat halve miljoen hebben we het hele land in beweging gekregen”, zegt Dijksma in de Volkskrant :
Je moet je afvragen of dit de manier is om een veel groter bedrag bij elkaar te scharrelen. Het antwoord op die vraag is nee. We gaan voorlopig niet verder met de geplande verkoop van stukken grond.
Verzet De Stichting Das&Boom vocht de verkoop in Hellendoorn tevergeefs aan bij de rechter, omdat onduidelijk was welke beschermde planten en dieren op de te verkopen grond leven. De Partij voor de Dieren begon een actie tegen de uitverkoop van natuurgebieden en haalde ruim 2,5 ton op. Daarmee kocht de partij op een veiling van Staatsbosbeheer 10 hectare natuur in Daarle. Dat was bijna eenderde van het gebied dat Staatsbosbeheer van de hand deed. De meest kwetsbare gebieden werden zo eigendom van de partij.
De PvdD is dan ook verheugd over het nieuws dat het Rijk verder afziet van de verkoop van natuurgebieden. Fractievoorzitter Marianne Thieme zegt op de website van de partij:
Een overheid die wel van alles de prijs kent, maar niet de waarde, moet op de huid gezeten worden door verontruste burgers. Dat blijkt te werken. De eerste slag is gewonnen, regeringsbeleid dat indruist tegen onze natuur zal het niet gaan redden!
Via Twitter bedankt Thieme ook het VARA-programma Vroege Vogels:
Thieme_vroegevogels
Het programma steunde de actie van de PvdD en ging onder andere met PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand op pad in de gebieden die te koop stonden. Staatsbosbeheer moet nu een andere manier vinden om 100 miljoen te besparen. De Volkskrant schrijft dat er niet langer in gebieden en diersoorten zal worden geïnvesteerd waarbij de kans op succesvolle bescherming klein is. De organisatie wil verder het aantal bezoeken verdubbelen en geld vragen voor diensten zoals parkeren. Ook probeert Staatsbosbeheer geld te verdienen aan wind- en zonne-energie op zijn percelen en aan houtverkoop.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.