63

NAVO-chef na 1.946 gesneuvelden: ‘We hebben Afghanistan onderschat’

Rasmussen herhaalt waarschuwing voor stijgend aantal doden

NAVO secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen erkent aan de vooravond van een nieuwe Afghanistan conferentie dat de internationale gemeenschap de oorlog in dat land zwaar heeft onderschat.

Door redactie Joop

“Na negen jaar oorlog pakt de prijs die we hebben moeten betalen veel hoger uit dan verwacht. Speciaal waar het gaat om de internationale en Afghaanse soldaten die zijn omgekomen”, zegt Rasmussen in de Duitse krant Hamburger Abendblatt (betaalde toegang). “Het kan niet ontkend worden dat de internationale gemeenschap de omvang van de uitdaging in het begin heeft onderschat.” Rasmussen verwacht dat Afghanistan nog langdurig militaire steun nodig heeft en hij herhaalde zijn eerdere waarschuwing dat er de komende maanden nog veel meer doden zullen vallen. De NAVO start met een offensief om de Taliban uit hun machtsbases te verdrijven.

Dinsdag wordt in Kaboel een conferentie gehouden waar Rasmussen en onder meer Clinton de wederopbouw van het land en het overdragen van de militaire macht aan het Afghaanse leger zullen bespreken. Volgens de Britse krant The Independent wordt op de conferentie onder meer besloten dat de internationale troepen in 2014 uit Afghanistan verdwijnen. Althans, dat is de bedoeling.

Der Spiegel: ‘The Price We Have to Pay Is Much Higher than Expected’

cc-foto: isafmedia. President Karzai en Rasmussen, Kaboel, augustus 2009

Geef een reactie

Laatste reacties (63)