Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NAVO vraagt Nederland om trainers voor Afghaanse soldaten

  •  
14-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
militair_300.jpg
Het nieuwe regeerakkoord sluit een tweede missie naar Afghanistan niet uit
De NAVO gaat Mark Rutte vragen om soldaten te leveren voor de ISAF-troepenmacht in Afghanistan. De militairen moeten daar Afghaanse soldaten trainen omdat volgend jaar het militaire bevel overdragen moeten worden aan het Afghaanse leger. In het Nederlands Dagblad zegt NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen dat hij Rutte binnenkort persoonlijk gaan benaderen.
Het vorige kabinet viel door onenigheid over verlenging van de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. In het huidige regeerakkoord staan geen concrete afspraken over verlenging of deelname aan de missie in Afghanistan. De missie wordt ook niet uitgesloten. CDA, VVD en PVV hebben afgesproken dit najaar een standpunt daarover in te nemen.
De laatste Nederlandse ISAF-militairen verlaten dit najaar Afghanistan. Bronnen zeggen dat de druk van de NAVO-top op Den Haag groot is om mee te werken. Tot nu toe heeft de NAVO 200.000 trainers om naar Afghanistan te sturen. Volgend jaar heeft ze er zeker 300.000 nodig. Na de overlevering zullen de militaire trainers nog jaren in Afghanistan blijven, meent Mark Sedwill, de hoogste civiele vertegenwoordiger van de NAVO in Afghanistan.
Lees meer bij het Nederlands Dagblad: NAVO doet beroep op Nederland
cc-foto: Isafmedia

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.