Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlaag voor Turkse president Erdogan

  •  
07-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
erdogan_verliest_300.jpeg
Partij van de president heeft 17 zetels te weinig... winst voor pro-Koerdische partij HDP
De uitslag is nog niet officieel, maar eigenlijk weet iedereen het al, De AK-partij van de Turkse president Erdogan heeft zondag bij de parlementsverkiezingen de absolute meerderheid in het parlement verloren.
Dat melden de Turkse media. De partij van Erdogan heeft 17 zetels te weinig om alleen door te mogen regeren.
RTEmagicC_erdogan_verliest_300.jpeg
De nederlaag van Erdogan komt onder andere door de steun voor De Democratische Volkspartij (HDP) die de kiesdrempel haalde en daardoor in het parlement komt. Hoewel deze partij vaak werd geassocieerd met terreur en geweld, meldt de NOS , zijn er toch veel Turken die op de partij hebben gestemd. Uit pure onvrede met Erdogans beleid.
De uitslag is een persoonlijke nederlaag voor president Erdogan, zo schrijft de Volkskrant. Erdogan was bezig steeds meer macht naar zich toe te trekken, maar dat zal nu moeilijker worden. Volkskrant correspondent Rob Vreeken:
Als de AK-partij van Erdogan twee derde van de zetels in het parlement zou veroveren, hadden ze de grondwet kunnen wijzigen. Als de AK zestig procent van de zetels zou hebben, zou zijn partij zonder steun van anderen een referendum over dit onderwerp kunnen uitschrijven. Nu moeten ze het met een ‘gewone’ meerderheid doen.
Ook in Nederland konden Turkse inwoners stemmen. Volgens de Turkse ambassade zijn 240.000 Nederlanders geregistreerd als kiezer.
CC foto: Wikimedia

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.