18

Nederland bestelt verboden spionagesysteem

Aanschaf loopt vooruit op wetswijziging ... Argo II kost 17 miljoen en zal 'informatie uit communicatiemiddelen verwerken tot inlichtingen'

Nederlandse inlichtingendiensten hebben systemen besteld die – net als de Amerikaanse NSA – grootschalig telefoon- en internetverkeer af kunnen tappen en monitoren, maar die manier van opereren is binnen de Nederlandse wetgeving helemaal niet toegestaan. Volgens de toezichthouder op de diensten, de CTIVD, is de wet echter achterhaald.


Het ministerie van Defensie hoopt op een wijziging van de wet en heeft alvast 17 miljoen geïnvesteerd, terwijl de discussie in het parlement nog moet worden gevoerd. Bert van Delden, voorzitter van de CTIVD, is echter van mening dat het ‘niet zo gek is‘ als de diensten hierop vooruitlopen.

‘Argo II’, zoals het project heet, zal ‘informatie uit communicatiemiddelen verwerken tot inlichtingen’. De nieuwe apparatuur zal worden gebruikt door zowel de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD als de militaire MIVD. Technieken zoals Argo II zal toepassen zijn in Nederland nu alleen toegestaan voor ‘niet-kabelgebonden communicatie’, wat neerkomt op satellietverkeer. Het overgrote deel van de communicatie loopt tegenwoordig echter via (glasvezel)kabels, die volgens de wet niet massaal mogen worden afgetapt. 

cc-foto: screenshots

Geef een reactie

Laatste reacties (18)