19

Nederland derde beste land op ranglijst universiteiten

Nederland scoort goed op wereldwijde universiteitenranglijst ... Alleen VS en VK hebben meer universiteiten in top 100 staan

We houden van lijstjes waar Nederland op voorkomt. Vooral van lijstjes waar we het goed op doen, uiteraard. Zo ook het Times Higher Education World University Rankings-lijstje, ofwel: het overzicht van ’s werelds beste universiteiten. Dit overzicht geldt als één van de belangrijkste universiteitsranglijsten en wat blijkt? Nederland scoort dit jaar, net als eerdere jaren, erg goed. Alleen de VS en het VK doen het beter.

De hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is de Universiteit van Leiden; op nummer 67. Vorig jaar stond de universiteit weliswaar nog drie plaatsen hoger, maar dat mag de pret niet drukken. Nieuw in de top-100 is de Universiteit van Maastricht. Die komt met stip binnen op 97. De universiteit steeg hierbij maar liefst 18 plekken. Tilburg University staat van alle Nederlandse universiteiten op de laagste plek; ergens in de onderste regionen van de top 250.

Alleen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk heeft meer universiteiten in de top-100 staan.

De Times lijst is niet de enigste lijst. In september verscheen de QS-ranking. Hierin is de universiteit van Amsterdam de hoogstgenoteerde universiteit. De criteria van de Times-lijst verschillen echter van de QS-ranking. Zo probeert Times de kwaliteit van de universiteiten zo veel mogelijk objectief te meten, terwijl andere lijsten ook de reputatie van de onderwijsinstellingen meenemen in hun beoordeling.

De aller beste universiteit volgens de Times is, net als vorig jaar, het California Institute of Technology, gevolgd door Harvard en Oxford (gedeelde tweede plaats) en Stanford.

Bekijk hier de volledige lijst
De Volkskrant: Nederland op twee na beste land in universiteitsranglijst

Geef een reactie

Laatste reacties (19)