191

Nederland dreef 300 mannen de dood in

Update: Moeders Srebrenica halen gelijk, maar gaan nog in hoger beroep ... Nederland verantwoordelijk voor de deportatie van 300 mannen, dus niet voor alle 8000 slachtoffers ... Uitspraak bepalend voor toekomstige Nederlandse deelname aan VN-acties 

De rechtbank in Den Haag acht Nederland schuldig aan het bloedbad in Srebrenica waarbij 300 moslimmannen door Nederlandse VN-militairen werden gedeporteerd. Daarmee halen de nabestaanden van de duizenden slachtoffers van het Oost-Bosnische dorpje hun gelijk.


Update 14.15 uur
De moeder van de Srebrenica slachtoffers gaan in hoger beroep tegen de uitspraak dat Nederland gedeeltelijk aansprakelijk is voor de dood van 8000 moslimmannen. Ze willen dat de rechter de Nederlandse staat veroordeelt tot volledige aansprakelijkheid.

Natuurlijk is er enorme blijdschap over het behaalde resultaat”, zegt advocaat Marco Gerritsen tegen de Volkskrant. “Maar we vertegenwoordigen veel meer nabestaanden dan de driehonderd die in het gelijk zijn gesteld. Wij willen ook aansprakelijkheid voor de rest.

Eerder vandaag:

In juli 1995 vermoordden troepen van generaal Mladic ongeveer 8000 moslimmannen en jongens. Het bloedbad vond plaats ondanks dat Nederlandse VN-militairen aanwezig waren. De moeders van de Srebrenica slachtoffers vechten al jaren voor een schadevergoeding. Ze vinden dat de 8000 mannen door de Nederlandse Dutchbatters die aanwezig waren, de dood in zijn gejaagd. De rechter oorrdeelde vandaag dat de Nederlanders alleen aansprakelijk zijn voor de deportatie van 300 mannen en jongens. Zijn werden door de Dutchbatters de bus ingestuurd met de boodschap dat ze goed terecht zouden komen, maar dat was niet het geval.

Eerder kregen de moeders nog ongelijk van de Nederlandse Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie. Deze rechtsorganen oordeelden dat de militairen immuun zijn voor rechtsvervolging omdat ze onder het commando vielen van de VN.

De moeders lieten het er niet bij zitten om het proces te vervolgen. Ze putte moed uit een andere zaak van nabestaanden die vorig jaar september wel hun gelijk kregen dat Nederland wel degelijk medeverantwoordelijk is voor de dood van drie moslimmannen. Zij werden op 15 juli 1995 van de compound gezet door Dutchbat-militairen. De Hoge Raad achtte bewezen dat de Nederlandse militairen wisten dat ze de drie mannen een wisse dood in stuurden. De nabestaanden van de drie mannen kregen een schadevergoeding van 20.000 euro per weggestuurde en doodgeschoten man.

De advocaten steggelden lange tijd over de verantwoordelijkheid van de militairen omdat die onder bevel van de VN zou vallen, maar de rechter oordeelde dat de verantwoordelijkheid op dat moment bij Nederland lag.

Nu Nederland ook verantwoordelijk wordt geacht bij de deportatie van 300 moslimmannen dringt de vraag zich op of Nederland en andere landen in de toekomst nog wel kunnen blijven deelnemen aan VN-missies als ze juridisch aansprakelijk gesteld kunnen worden als er dingen fout gaan.

Update 18.00 uur

Oud-adjudant van Dutchbat Wim Dijkema vindt de uitspraak van de rechter “Belachelijk.” Een geïrriteerde Dijkema gaf zijn reactie in het VARA-BNN-radioprogramma De Nieuws BV. Bekijk het hele interview hier.

Er wordt steeds gezegd: 300 mensen. Het gaat om 242 mannen in de weerbare leeftijd die op de compound zaten. Die zijn overgedragen voor deportatie om redenen die toen héél duidelijk voor ons waren. De artsen hadden gewaarschuwd dat er besmettelijke ziekten op uitbreken stonden. Er zaten eerder 5000 mensen in een hal, verschrikkelijke taferelen.

Op een gegeven moment zijn de gevaren afgewogen: de bussen met de vrouwen en kinderen waren veilig in centraal-Bosnië gearriveerd. We wogen af: we dragen de mannen ook over, de hele wereld zit mee te kijken, dus wat kan die mannen gebeuren? De lijst met 242 namen was immers door majoor Franken de hele wereld overgestuurd.

Dat had een drempelverhogende werking, dacht hij: als je namen bekendmaakt, geeft dat een zekere bescherming. Met de lijst is nooit iets gedaan, en nu hadden wij moeten weten dat die mannen zouden worden vermoord? Ik zou zeggen: de rest van de wereld, de deskundigen, in Nederland en bij de VN, hadden dat ons maar eens even moeten vertellen.

NOS: Moeders Srebrenica willen hun gelijk

Geef een reactie

Laatste reacties (191)