43

Nederland dreigt ruimtevaart te verliezen

Nederlandse bijdrage ruimteonderzoek gaat flink naar beneden ... Andere lidstaten maken juist speerpunt van ruimtevaart

De kans is reëel dat Nederland haar lucratieve centrum voor ruimteonderzoek en technologie ESTEC in Noordwijk verliest. Het centrum wordt bekostigd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA waaraan meerdere lidstaten meebetalen. Omdat Nederland in vergelijking met andere landen waarschijnlijk minder gaat bijdragen is de kans groot dat ook het beheer van ESTEC uit Nederlandse handen wordt genomen.

Geert Mennenga van ruimtevaartonderneming Dutch Space zegt in Metro dat de kans groot is dat andere landen het centrum gaan opeisen.

De verhoudingen groeien scheef […] De positie van Nederland wordt ongeloofwaardig, omdat het relatief het meest van alle landen profiteert van ESA. (maar minder gaat bijdragen).

Landen die op het ESTEC azen zijn Engeland en Spanje. Ook Franco Ongaro, directeur van het ruimtecentrum is bang dat zijn onderzoekscentrum uit Nederlandse handen glipt:

Het is duidelijk dat andere lidstaten zullen vragen de infrastructuur te verhuizen als de Nederlandse bijdrage minder wordt. Wat hier in veertig jaar is opgebouwd is niet in één dag weg, maar voor de korte termijn maak ik mij grote zorgen om de Nederlandse industrie.”

Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maakt zich er nog niet druk om.

Eind dit jaar kijken we op de ESA-ministerraad naar de projecten voor de komende jaren”, reageert woordvoerder Lisa Neevens. “Omdat elke ESA-lidstaat moet bezuinigen vrezen we niet voor een vertrek van ESTEC.

Volgens Menninga is deze Nederlandse houding misplaatst. “Alleen Nederland heeft aangekondigd de bijdrage naar beneden bij te stellen. Bij andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, neemt de bijdrage juist toe.”

Metro-nieuws: Vertrek ruimtevaart uit Nederland reëel

cc-foto: SimSullen
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (43)