16

Nederland en Duitsland in conclaaf over zeegrens

Gevecht om lucratief gebied om windenergie op te wekken

Als tien maanden overleggen premier Rutte en minister Rosenthal in het geheim met Bondskanselier Angela Merkel over een zeegrens nabij Schiermonnikoog en het Duitse schiereiland Borkum. Het Duitse middelgrote energiebedrijf EWE heeft een vergunning gekregen om er een windpark aan te leggen, maar wacht met bouwen omdat nog niet duidelijk is of ze dan wel op Duitse territorium bouwt.

Het lijkt wel een ouderwets verschijnsel. Twee bevriende staten die in 2011 een grensgeschil hebben. “Dat Rutte en Merkel er al tien maanden niet uitkomen zegt wel dat het een ingewikkeld probleem is”, concludeert de Nederlandse correspondent Rob Savelberg op Radio 1.

Donderdag publiceerde TenneT het rapport Monitoring Leveringszekerheid. Het bedrijf voorspelde op verzoek van het ministerie van Economische Zaken de Nederlandse energieproductie voor de komende jaren. Deze zal tot 2018 met 50 procent groeien wat betekent dat Nederland energieleverancier wordt voor omliggende landen. Onder andere voor Duitsland waar een afnemend aanbod aan de orde is vanwege het sluiten van de kerncentrales.

Het uit bedrijf nemen van de Duitse centrales kan mogelijk tot een verhoging leiden van de prijzen op de gekoppelde Europese elektriciteitsmarkten”, aldus het rapport.

Verhagen rekent er op dat Duitsland een belangrijke energieafnemer wordt maar dat zou wel eens anders kunnen lopen als zij een eigen windpark wil bouwen. De bouw van het park zal zo’n 400 miljoen euro gaan kosten en kan met 30 windmolens stroom opwekken voor tienduizenden huizen. 

Verhagen heeft zelf ook plannen met het betreffende gebied. In de nabij gelegen Eemshaven wil hij een kolencentrale bouwen waartegen veel verzet is. Milieuorganisatie Greenpeace diende onlangs een alternatief in om in plaats van een kolencentrale een recreatiepark te bouwen dat voorzien wordt van stroom dat is opgewekt door windmolens.

Gezien deze lopende projecten lijkt het niet zo vreemd dat de zeegrens in het Waddenzee gebied ineens een heikel punt is. Voor beide landen is het een lucratief gebied voor windenergie. Volgens Savelberg wil het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet precies zeggen waar de grenzen lopen. “Wat merkwaardig is omdat Nederlanders recht hebben om te weten waar hun grenzen lopen.” Eerdere verdragen die zijn gesloten, zoals het Eems Dollarverdrag uit 1960 en het VN Zeerecht verdrag uit 1982 geven niet precies aan waar de grenzen lopen. Daardoor moeten Nederland en Duitsland er op een diplomatieke manier uit zien te komen.

Trouw: Nederlandse energieproductie groeit komende 7 jaar 50 procent

cc-foto: Gerrie Gelens

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (16)