Laatste update 10:17
6

‘Nederland Europees kampioen belastingontwijking’

Schermafbeelding 2016-05-12 om 10.14.58Nederland is Europees kampioen in het faciliteren van belastingontwijking. Dat stelt Oxfam Novib donderdag in haar nieuwe rapport ‘Nederland belastingparadijs’. Van alle EU-landen biedt Nederland volgens het rapport internationale bedrijven het ruimste aanbod aan mogelijkheden om maar geen belasting te hoeven betalen.

De Europese Commissie hanteert 33 indicatoren voor agressieve belastingplanning. Nederland voldoet aan 17 daarvan. Alleen België en Cyprus komen in de buurt van Nederland, met respectievelijk 16 en 15 van die indicatoren, zo schrijft Oxfam Novib. Door belastingontwijking loopt Nederland naar schatting 5,5 miljard euro mis doordat Nederlandse bedrijven zelf jaarlijks 1,5 miljard euro aan belasting ontwijken en nog eens 4 miljard euro door mee te doen aan wereldwijde fiscale concurrentie.

In het rapport schrijft Oxfam Novib dat mede dankzij Nederlandse regelgeving, multinationale bedrijven erin slagen jaarlijks 100 miljard euro wereldwijd aan belasting te ontwijking, vaak ten koste van ontwikkelingslanden. Verder belicht het rapport de grote invloed van grote belastingadvieskantoren zoals PWC en KPMG, via onder meer adviescommissies op het Nederlandse belastingbeleid en wetgeving. Deze kantoren hebben veel multinationals als klanten en zij moedigen juist de Nederlandse overheid aan de fiscale concurrentie met andere landen te vergroten.

Esmé Berkhout, belastingexpert bij Oxfam Novib zegt:

De Nederlandse overheid, met staatssecretaris Wiebes voorop, heeft beterschap beloofd, maar blijkt zich in Europa jarenlang tegen maatregelen te hebben verzet. De realiteit is dat het Nederlandse belastingstelsel bijdraagt aan armoede en ongelijkheid in de wereld. De internationale belastingwedloop waar Nederland aan mee doet gaat vooral ten koste ontwikkelingslanden en kent eigenlijk maar één winnaar: het internationale bedrijfsleven.

Dat die beloofde beterschap uitblijft, is volgens Oxfam Novin te wijten aan de invloed van belastingadviseurs op de politiek wen wetenschap. Bij universiteiten zijn 17 hoogleraren tegelijkertijd partner bij één van de grote belastingadvieskantoren en nog eens 23 partners zijn universitair (hoofd)docent.

De belastingadvieskantoren hebben ook directe invloed op belastingwetgeving, zegt Oxfam Novib. Zo zijn de voorzitters van de belastingwerkgroepen bij VVD en D66 beiden partner bij KPMG Meijburg & Co.

Belastingadvieskantoren, academische wereld en politieke commissies zijn zó met elkaar verweven dat op z’n minst de verdenking van belangenverstrengeling wel erg sterk is.

Maurice de Kleer van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs spreekt tegenover de NOS die invloed tegen:

Wij leveren onze expertise en ervaring, dat zien we als onze maatschappelijke bijdrage. Dat doen we meer dan 25 jaar in volledige transparantie.

Oxfam Novib noemt het ‘onaanvaardbaar dat bedrijven niet gewoon hun fair-share aan belasting betalen’ en wil van de overheid weten in hoeverre de adviezen van de Orde worden meegenomen in de wetgeving.

Om het vertrouwen in ons belastingstelsel te herstellen moet de Nederlandse overheid, momenteel EU-voorzitter, nu echt aan de bak met aanpak van belastingontwijking.

Löker kunnen ze het niet maken: IKEA ontwijkt 1 miljard belasting

Google ontwijkt miljarden belasting en Nederland helpt

Geef een reactie

Laatste reacties (6)