49

‘Nederland gaat Fransen helpen in Mali’

Nederland stuurt transportvliegtuig met vijf bemanningsleden

Nederland gaat Frankrijk vrijwel zeker bijstaan in Mali. Hiertoe wordt een transportvliegtuig met vijf bemanningsleden naar Mali gestuurd. Deze kan goederen van Franse militairen vervoeren.

Franse Bronnen rond het kabinet melden aan RTL Nieuws dat het niet gaat om het vervoer van militairen zelf, maar echt alleen om het vervoer van goederen.

Alle fractievoorzitters zouden dinsdag in de Tweede Kamer in het diepste geheim geïnformeerd zijn over de situatie in het verdeelde land. Vrijdag worden de plannen voor de Nederlandse deelname in de ministerraad besproken.

De Fransen maken bij hun missie in Mali gebruik van een pool, waarin verschillende Europese landen samenwerken. Zo ook Nederland. Het gaat hierbij om het gebruik van militaire vliegtuigen, zoals het Hercules-transporttoestel. De vliegtuigen die voor de pool beschikbaar zijn, zijn gestationeerd in Eindhoven. 

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) sloot eerder militaire betrokkenheid uit.

De Franse president François Hollande heeft een interventie in Mali op touw gezet omdat islamitische extremisten, die in Noord-Mali de macht hebben, een opmars zijn begonnen naar het zuiden van het land. Mali vroeg Frankrijk daarop om hulp.

De Fransen zeiden aanvankelijk alleen luchtaanvallen uit te zullen voeren, maar hebben inmiddels ook grondtroepen ingezet. Hollande bereidde Frankrijk dinsdag bovendien voor op langdurig verblijf in Mali. Hij zei dat de troepen er blijven tot het land weer veilig is en er geen terroristische dreiging meer is.

Foto: Ministerie van Defensie, De Nederlandse C-130 Hercules brengt voorraden en personeel in Tsjaad (2009)

RTL: ‘Nederland gaat Fransen helpen in Mali’

Geef een reactie

Laatste reacties (49)