Laatste update 18:33
69

Kogel is door de kerk: Nederland gaat IS in Syrië bombarderen

Nederland gaat terreurgroep Islamitische Staat bombarderen in Syrië. Dat heeft het kabinet donderdag formeel besloten; de Tweede Kamer moet nog instemmen, maar nu is al duidelijk dat een Kamermeerderheid voor het plan is.

Minister Hennis (Defensie) heeft in een persconferentie laten weten dat Nederland in Oost-Syrië gerichte luchtaanvallen zal gaan uitvoeren. De vier F16’s die nu al boven Irak luchtaanvallen uitvoeren, zullen nu ook actief boven Oost-Syrië worden.

De minister:

Door deze flexibelere inzet wordt meer rendement behaald door de coalitie. De voortgang die in Irak wordt geboekt, beklijft niet als IS in staat blijft om vanuit Oost-Syrië de strijd in Irak aan te sturen, versterkingen te zenden en slachtoffers te maken. Het aangrijpen van de aanvoerlijnen daar is dus cruciaal.

Naast luchtaanvallen onderzoekt het kabinet nog of het Iraakse strijdkrachten meer materiële steun kan bieden. Zo wil het kabinet eventueel meer trainingen geven aan grondtroepen van de Peshmerga. Eerder maakte Hennis al bekend dat ze meer militairen naar Irak zal sturen om Iraakse militairen te trainen.

De PvdA heeft zich door de commandant der strijdkrachten, Tom Middendorp, laten overtuigen om in te stemmen met de plannen van Hennis. Middendorp, die een fractievergadering bijwoonde, meent dat IS alleen in Irak bestrijden “toch een beetje is alsof je alleen de symptomen van de ziekte bestrijdt en niet de ziekte zelf.”

De luchtaanvallen zijn niet geheel zonder risico. Eerder stelde IS dat de aanslagen in Parijs een vergelding waren voor bombardementen door Frankrijk op IS in Syrië. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wil daar vooralsnog niet op ingaan. Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, erkent dat er een grotere kans op een aanslag is nu Nederland ook in Syrië gaat bombarderen. Van der Steur:

Dit besluit betekent ook dat Nederland hoger op de lijst kan komen. Maar dat strookt ook met het dreigingsniveau dat we nu al hebben. En dat betekent dat we dezelfde paraatheid en alertheid zullen hebben in de toekomst die we vandaag al hebben.

Zeer waarschijnlijk debatteert de Tweede Kamer volgende week over de uitbreiding van de missie.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)