236

Nederland geen land meer om asiel te zoeken

Enige Europese land waar aantal aanvragen daalt ... Referendum in Zwitserland over terugdraaien strenge wetgeving ... Tientallen asielzoekers verdronken bij Australië

In tegenstelling tot in andere landen daalt in Nederland het aantal asielaanvragen. Een van de redenen is dat mensensmokkelaars andere bestemmingen kiezen als gevolg van de strenge regelgeving.


RTL Nieuws meldt:

Asielzoekers staan niet meer te springen om zich in Nederland te vestigen. Onze buurlanden zijn veel populairder. Dat komt vooral door het strenge beleid, dat Nederland een paar jaar heeft. Terwijl in heel Europa het aantal asielverzoeken stijgt, daalt het aantal in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. Bovendien komen er relatief weinig asielaanvragen per hoofd van de bevolking binnen en is het aandeel van Nederland in het totale aantal asielaanvragen laag in verhouding met dat in andere westerse landen.

In Nederland is sprake van een daling in aanvragen van 40 procent sinds 2009. In andere als België, Duitsland, Frankrijk en Zweden is het aantal aanvragen in die periode gestegen, in Duitsland zelfs met 136 procent.

In Zwitserland wordt vandaag een referendum gehouden over het terugdraaien van strengere asielwetgeving. Vorig jaar werd de wet aangepast zodat het bijvoorbeeld niet meer mogelijk is om bij een Zwitserse ambassade asiel aan te vragen, een optie die uniek is voor Europese landen. Zwitserland kent nu zo’n 48.000 asielzoekers, 29.000 daarvan arriveerden in 2012 vooral als gevolg van de opstand en repressie in de Arabische wereld.

Bij Australië zijn vermoedelijk tientallen asielzoekers om het leven gekomen toen de boot waarmee ze vluchtten zonk. 15 marineschepen zoeken naar overlevenden.

Update 19:25

Volgens exitpolls hebben de Zwitsers het terugdraaien van de strenge asielwetgeving met een grote meerderheid verworpen.

Geef een reactie

Laatste reacties (236)