78

‘Nederland heeft de crisis achter zich gelaten’

De Nederlandse economie is weer terug op het niveau van voor de financiële crisis

Directeur Job Swank van De Nederlandsche Bank presenteerde maandag de laatste vooruitzichten voor de economie en na zeven magere jaren lijkt het ergste achter de rug

Volgens de laatste prognoses van De Nederlandse Bank, staan alle seinen op groen in de economie: consumenten durven weer te besteden, de investeringen nemen toe, de uitvoer blijft het goed doen en de woningmarkt lijkt definitief uit het dal geklommen aldus Swank. Dat DNB met hogere groeicijfers zou komen, kwam niet geheel als een verassing. Eerder liet de Oeso (De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zich al positief uit over de economische ontwikkeling in Nederland, en ook de grootbanken ABN Amro en ING schroefden de verwachtingen over groei op.

Lasten verlichten
De groei is volgens de centrale bank ook terug te zien in cijfer. Volgens de laatste berekeningen zal de economie dit jaar met 2 procent groeien. Dat is flink hoger dan de 1,2 procent die in december nog was voorspeld. In 2016 komt de groei vervolgens uit op 1,8 procent, om in 2017 verder te klimmen naar 2,2 procent, althans dat is nu de verwachting.

Volgens DNB-directeur Swank biedt de groei ruimte om de komende jaren de lasten te verlichten.

De overheid is minder geld kwijt aan uitkeringen, betaalt een lage rente op zijn schuld en krijgt meer binnen via de btw. Dat geeft volgens ons ongeveer 5 miljard euro aan ruimte.

Of hier inderdaad gehoor aan wordt gegeven is natuurlijk nog de vraag.

Trouw.nl: De zeven magere jaren zijn voorbij
CC foto: Pictures of Money

Geef een reactie

Laatste reacties (78)