3

Nederland herdenkt zijn oorlogsdoden

Terugblik op Dodenherdenking ... Kortstondige paniek na incident

Door het hele land worden de slachtoffers herdacht die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij militaire operaties na 1945.

Get Microsoft Silverlight
Op de Dam is direct na het aflopen van de twee  minuten stilte paniek ontstaan. Er klonk gegil. Mensen begonnen te rennen. De koningin werd direct weggeleid. Volgens een snel verkondigde verklaring was er iemand in het publiek onwel geworden. Enkele toeschouwers raakten bekneld in het plotselinge gedrang. Binnen enkele minuten werd de plechtigheid hervat in aanwezigheid van de koningin. De beelden zijn hier te zien.

Op internet is vandaag door Kamervoorzitter Verbeet de website erelijst.nl gelanceerd. De lijst eert onder anderen verzetsmensen en militairen die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en telt ongeveer 18.000 namen.

Het ANP meldt:

Nederland moet zich blijvend inzetten voor vrijheid in de wereld. ‘Laten wij geen land zijn dat zich terugtrekt achter de dijken van het eigen belang. Dat past niet bij ons verleden. Dat past niet bij onze toekomst’, zei demissionair staatssecretaris Jack de Vries van Defensie dinsdag bij de dodenherdenking op het ereveld in Loenen.

CC-foto: Bjorn V Dodenherdenking te Bloemendaal, 4 mei 2009

Geef een reactie

Laatste reacties (3)