Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland is een belastingparadijs

  •  
19-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belastingbriefff.jpg
Multinationals betalen 16 miljard te weinig belasting
De Nederlandse Belastingdienst loopt jaarlijks vele miljarden aan inkomsten mis doordat Nederlandse multinationals veel minder vennootschapsbelasting betalen dan ze horen te doen. In 2007 miste de staat daardoor 16 miljard euro aan belastinginkomsten, zo’n 2.200 euro per huishouden. Dit blijkt uit onderzoek dat de Utrechtse hoogleraar belastingrecht Geerten Michielse heeft gedaan op verzoek van het tv-programma Zembla.
De hoogleraar, ook verbonden aan het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, becijferde onder meer op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat Nederlandse multinationals jaarlijks gemiddeld 6 tot 7 procent van hun winst afdragen, terwijl ze officieel 25,5 procent moeten betalen. Mazen in de belastingwet maken dat mogelijk. Op basis van het onderzoek concludeert Michielse dat Nederland wel degelijk ‘een belastingparadijs is’, zoals de Amerikaanse regering-Obama in mei beweerde.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.