Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland is koning van separeercel

  •  
24-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
robot_300_01.jpg
Psychiatrische patiënten worden in Nederland te pas en te onpas in separeercellen opgesloten. VPRO's Argos maakte reportage: Kees en de strijd tegen separeren
Nederland behoort tot een van de Europese landen waar psychiatrische patiënten veelvuldig in de separeercel worden opgesloten. Sinds 2006 probeert GGZ-Nederland en het Ministerie van VWS daar verandering in te brengen. Het VPRO-radioprogramma Argos maakte daarover de reportage ‘Kees en de strijd tegen Separeren’.
Alternatieve methoden zoals gastvrije zorg, zogeheten rustruimtes, preventiemaatregelen in plaats van dwangmaatregelen moeten zorgen voor een cultuuromslag in de psychiatrie, waardoor het separeren met 10% per jaar moet afnemen. Maar lukt dat?
Kees, een man van 35 jaar, lijdt aan schizofrenie. Hij verblijft de laatste jaren langdurig in afzondering, weggestopt op zijn eigen afgesloten kamer of in een separeercel in een psychiatrische kliniek. Het verhaal van Kees en de strijd tegen Dwang en Drang is zaterdag vanaf 12.5 te horen op radio 1 in het onderzoeksjournalistieke programma Argos.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.