13

Nederland is koning van separeercel

Psychiatrische patiënten worden in Nederland te pas en te onpas in separeercellen opgesloten. VPRO's Argos maakte reportage: Kees en de strijd tegen separeren

Nederland behoort tot een van de Europese landen waar psychiatrische patiënten veelvuldig in de separeercel worden opgesloten. Sinds 2006 probeert GGZ-Nederland en het Ministerie van VWS daar verandering in te brengen. Het VPRO-radioprogramma Argos maakte daarover de reportage ‘Kees en de strijd tegen Separeren’.

Get Microsoft Silverlight
Alternatieve methoden zoals gastvrije zorg, zogeheten rustruimtes, preventiemaatregelen in plaats van dwangmaatregelen moeten zorgen voor een cultuuromslag in de psychiatrie, waardoor het separeren met 10% per jaar moet afnemen. Maar lukt dat?

Kees, een man van 35 jaar, lijdt aan schizofrenie. Hij verblijft de laatste jaren langdurig in afzondering, weggestopt op zijn eigen afgesloten kamer of in een separeercel in een psychiatrische kliniek. Het verhaal van Kees en de strijd tegen Dwang en Drang is zaterdag vanaf 12.5 te horen op radio 1 in het onderzoeksjournalistieke programma Argos.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)