18

&… Nederland kiest voor ‘tuigdorp’

Zangeres Rihanna boos op modeblad Jackie... 'Stoeproken' Vlaams woord van het jaar… Nederlanders kiezen voor 'Tuigdorp'... Plastic tas verboden in Seattle

Ander nieuws van vandaag

2867521419_cbc53622b3
Zangeres Rihanna is pissig. En wel op het Nederlandse modeblad Jackie, dat haar in een ‘persiflage’ een ‘Niggabitch’ noemt. Via het sociale medium Twitter laat de zangeres aan Eva Hoeke, hoofdredactrice van het modetijdschrift, weten dat er duizenden Nederlandse meiden bestaan die een opbouwende bijdrage aan het blad hadden kunnen leveren. In plaats daarvan besloot Hoeke over te gaan tot het printen van een artikel dat een hele ras vernedert. Lees ook de opinie van Joop-redacteur Hasna El Maroudi: Niggabitch What?

Tuigdorp is bij Van Dale gekozen tot het woord van het jaar 2011. In de top drie eindigden caviapolitie op nummer twee en occupeer op nummer drie. Er waren tien woorden genomineerd. In totaal brachten 16.000 mensen hun stem uit. Bijna een meerderheid, ruim 43 procent, koos hierbij voor Tuigdorp, een afgelegen dorp met asowoningen waar Geert Wilders van droomt. PVV-er Hero Brinkman twittert verheugd:

Leuk om te zien hoe een zelf bedacht woord 10 maanden later woord van het jaar is. PVV kan ondertussen eigen woordenboek samenstellen.

Onze zuiderburen verkozen tegelijkertijd een ander woord: ‘Stoeproken’ is daar het woord van 2011. Stoeproken verwijst naar het roken op de stoep voor een café of restaurant, vanwege het rookverbod. ‘Frietrevolutie’ (protest tegen het aanslepen van de regeringsformatie) eindigde op twee en ‘heen-en-weerkind’ op drie.

Seattle heeft de wegwerp plastic tas verboden. Winkels mogen deze niet langer meer aan klanten meegeven. Klanten kunnen voortaan een papieren zak kopen voor vijf cent, of liever: een eigen tas meenemen. Seattle treedt met het besluit, dat in juli 2012 van kracht zal gaan, in de voetsporen van San Francisco en Washington.

11.00

De P.C. Hooftprijs Letterkunde 2012 is toegekend aan de dichter Tonnus Oosterhoff. Zijn poëzie is volgens de jury in hoge mate vernieuwend. Ook heeft de auteur ‘een bijzonder talent voor het beschrijven van moeilijk benoembare sensaties’. Eerder won Oosterhoff al de Cees Buddinghprijs, de Jan Campertprijs, de Herman Gorterprijs en de VSB-poëzieprijs.

Ondanks eerder bericht vertrekt Dieuwke Wynia niet naar BNN en blijft ze bij de VARA. Ze zal in 2012 hoofd televisie worden en samen met Matthijs van Nieuwkerk de hoofdredactie vormen van een nieuwe ceatieve tak van De Wereld Draait Door: de ‘DWDD-programma’s’. Momenteel is Wynia eindredacteur van DWDD.

15.45

Het CDA wil dat minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de mogelijkheden moet onderzoeken om het Nederlandse staatsburgerschap van Tanja Nijmeijer af te nemen. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier noemt het onacceptabel dat Nijmeijer nog steeds niet is opgepakt en vervolgd voor haar inzet voor de FARC. Diverse Cameraploegen zouden haar in de jungle ‘moeiteloos’ op kunnen zoeken voor een interview. Het CDA is de ‘romantisering rondom de terroriste beu’. Dat schrijft onder meer de Volkskrant.

cc-foto: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (18)