Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland komt tegemoet aan heilige betalingsplicht

  •  
07-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dijss_300_01.jpg
Britten claimen 'halvering' boete, Brussel verbijsterd ... Den Haag treft wel afbetalingsregeling met EU
Nederland heeft altijd van andere EU-landen geëist dat ze zich strikt aan de regels houden. Daar werd vaak over gemord maar nu puntje bij paaltje komt en Nederland een gigantische naheffing krijgt, houdt Den Haag zichzelf ook aan de vereiste discipline. Althans grotendeels.
RTEmagicC_dijs_620.jpg
Met andere landen is overeengekomen dat Nederland in één opzicht toch mag afwijken van de strenge regels. De 642 miljoen euro hoeft nog niet op 1 december op de rekening van Brussel te staan maar pas in september volgend jaar. Die betalingsregeling is minister Dijsselbloem overeengekomen. De NOS schrijft :
Minister Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat hij wilde weten hoe het bedrag tot stand is gekomen, maar dat hij wel zou betalen als het correct berekend is. Hij zegt nu: “Dit is onder de gegeven omstandigheden een voor Nederland acceptabele afspraak. We verwachten nu meer openheid en zullen met de cijfers in de hand kijken hoe deze naheffing tot stand is gekomen.
De Britten, die zich fel verzetten tegen een naheffing van bijna twee miljard euro, beweren dat ze de helft van het bedrag weg hebben onderhandeld. Althans dat twitterde minister van Financiën George Osborne. In Brussel wordt het afgedaan als spin. De Britten halen vermoedelijk een rekentruc uit door een eerder teruggave van de boete af te trekken, meldt de Volkskrant.
RTEmagicC_osb_140.jpg
Het CDA wil voor de zekerheid precies weten hoe het zit. Want als de Britten wel korting hebben weten te bedingen, waarom Nederland dan niet? Kamerlid van Hijum diende donderdag nog een motie in met die strekking.
cc-foto: EU Council

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.