27

‘Nederland overdrijft uitkeringstoerisme’

Europese Commissie: nauwelijks sprake van uitkeringstoerisme, zorgen worden overdreven

Nederland overdrijft het probleem van uitkeringstoerisme door EU-burgers. Dat zegt heeft de Europese Commissie gezegd. Uit cijfers zou blijken dat er nauwelijks sprake is van uitkeringstoerisme. Eurocommissaris Viviane Reding noemt het aantal EU-burgers dat in Nederland leeft van een uitkering zelfs “opvallend laag”.

Volgens staatssecretaris Teeven bestaat er een groot probleem met EU-burgers die in Nederland vaak bijstand aanvragen zonder dat ze hier ooit hebben gewerkt. De toeslagenfraude door Bulgaren zou dit bewijzen. Teeven wil een einde maken aan het misbruik en heeft de Europese Commissie verzocht met een oplossing te komen.

De Commissie is echter niet overtuigd van de ernst van het probleem. In 2011 waren er ruim vierduizend EU-burgers die in Nederland een uitkering kregen. Volgens Eurocommissaris Viviane Reding is dat aantal “opvallend laag”. Zij claimt dat hoewel er incidenteel sprake kan zijn van misbruik, de aantallen de conclusie dat er op grote schaal sprake zou zijn van misbruik niet rechtvaardigen. De meeste EU burgers die zich in een ander land vestigen betalen bovendien meer dan ze ontvangen. Eurocommissaris Cecilia Malmström is het met haar eens:

Veel van deze zorgen worden overdreven.”

Het aantal Europeanen dat in Nederland een uitkering kreeg, ligt rond de 1,5 procent. In Duitsland ligt dat percentage iets hoger, maar nog steeds onder de 4. Volgens Teeven doet dat percentage echter niets af aan het probleem: 

Het zal over Europa gemiddeld niet zo groot zijn, maar dat betekent dat het in een aantal landen of steden wel degelijk een groot probleem kan zijn. En het domste wat je kunt doen, is het probleem ontkennen.

cc-foto: mystic_mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (27)