7

Nederland roept ambassadeur terug uit Iran

De Nederlandse ambassadeur in Iran, Jaap Werner, is door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gevraagd terug te keren voor overleg. Tegelijkertijd is de Iraanse ambassadeur in Nederland, Alireza Jahangiri, ontboden op het ministerie van Blok. De aanleiding is het tot persona non grata verklaren van twee Nederlandse medewerkers van de ambassade in Teheran. Inmiddels zijn de twee weer terug in Nederland. “Ze worden goed opgevangen,” schrijft Blok in een verklaring.

Op diplomatiek gebied loopt het al langer niet zo soepeltjes tussen Nederland en Iran. De AIVD vermoedt dat Iran achter de moorden zit op twee Nederlanders van Iraanse komaf. De twee werden omgebracht in Almere en Den Haag. Hierop zette Nederland vorige zomer twee Iraanse diplomaten het land uit.

Een van de slachtoffers was Ahmad Mola Nissi. Hij is de leider van ASMLA, een groep die opkomt voor de Ahwazi, een Arabisch volk uit de Iraanse regio Khoezestan. In deze regio, waar veel olie in de grond zit, worden de Ahwazi al jaren gediscrimineerd. Mola Nissi meldde zich sinds zijn aankomst in Nederland in 2006 geregeld bij de politie vanwege het feit dat hij bevreesd was voor zijn veiligheid, zeggen zijn medestrijders. Die vrees bleek niet ongegrond. Het uitzetten van de Nederlandse ambassade-medewerkers moet worden gezien als een reactie op het uitzetten van twee Iraanse diplomaten door Nederland, vorig jaar.

Cc-foto: Bas Idsinga

Geef een reactie

Laatste reacties (7)