41

Nederland ‘rooft’ Belgische organen

Belgische patiënten op wachtlijsten sterven omdat ze niet aan de beurt komen

Ieder jaar gaan er zo’n twintig Nederlanders naar Vlaanderen voor een nieuw orgaan. Hierdoor worden de Belgische wachtlijsten verlengd en sterven er ieder jaar Belgische patiënten terwijl ze op de wachtlijst staan.

‘Nederlandse patiënten komen naar België om de strenge criteria en lange wachtlijsten in eigen land te omzeilen. Nederland heeft minder orgaandonoren dan België’, aldus de Vlaamse krant de Standaard.

Nederland en België maken deel uit van Eurotransplant, een organisatie die alle gegevens over beschikbare organen centraliseert. Bij deze centralisatie gaat het volgens oud-senator Patrik Vankrunkelsven juist mis. Eurotransplant moet erop toezien dat het aantal gegeven organen min of meer in evenwicht is met het aantal organen dat een land ontvangt.

Vankrunkelsven:

‘Maar voor België is dat evenwicht ernstig verstoord […] Ons land levert in realiteit meer organen dan het krijgt, omdat Nederlandse patiënten die op onze wachtlijsten staan, worden opgenomen als “Belgische transplantatie”. Dat vertekent het beeld.’

cc-foto: Mika Marttila

Geef een reactie

Laatste reacties (41)