Laatste update 19:56
69

Nederland saboteert EU-aanpak belastingontwijking

Hoewel het vorige kabinet schande sprak van belastingontwijking en er alles aan zei te doen, blijkt Nederland de Europese maatregelen om belastingontwijking tegen te gaan in de praktijk juist te blokkeren. Diverse diplomatieke bronnen in Brussel verklaarden tegenover de NOS dat Nederland nog steeds tot de coalition of the unwilling behoort. Uit notulen van een speciale Europese werkgroep tegen belastingontwijking blijkt dat Nederland de invoering van nieuwe wetgeving probeert te dwarsbomen. Landen uit die groep zouden onderling zelfs afspreken wie welk dossier blokkeert.

Twee jaar geleden beloofde Rutte III nog een radicale koerswijziging, nadat bekend was geworden dat Nederland bijna elke beleidswijziging op dat gebied torpedeert. Hoewel er sindsdien kleine verbeteringen merkbaar zijn, verklaart een betrokken ambtenaar dat er nog steeds wordt geprobeerd om verandering tegen te werken:

Zo vertragen ze vaak wetgeving, door bijvoorbeeld te pleiten voor wereldwijde richtlijnen in plaats van bindende EU-wetgeving. En als de hele wereld moet meebeslissen weet je zeker dat het veel langer duurt.”

Andere landen die deel uitmaken van de coalition of the unwilling zijn Cyprus, Malta, Ierland en Luxemburg.

Lees het hele artikel op NOS.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (69)