26

Nederland spil in wereldwijd web van drugshandel

VOC-mentaliteit terug van nooit weggeweest

Nederland speelt steeds vaker een sleutelrol in de wereldwijde drugshandel. Dat blijkt uit een nieuwe rapport van Europol. Samen met Engeland is Nederland het Europese zenuwcentrum van de drugshandel.


Het rapport schrijft dat de wereldwijde drugshandel steeds complexer wordt. Grote georganiseerde bendes dealen in steeds kleinere, maar meerdere hoeveelheden waardoor ze lastig te onderscheppen zijn. Ook blijven ze handig variëren in hun drugsroutes.

Nederland wordt in het rapport de spil genoemd in de distributie van cocaïne, cannabis, maar ook van amfetamine en MDMA. In 2008 zijn in Nederland vier cocaïnefabrieken opgerold en in 2012 nog twee. Voor de verspreiding van amfetamine komt Nederland op de tweede plaats achter Duitsland.

Om de wereldwijde drugshandel tegen te gaan roept Interpol op de wetten te verscherpen. De focus moet volgens hen komen te liggen op de ‘masterminds’, zowel belangrijke individuen als hoogwaardige criminele groeperingen. Daarnaast roept Interpol alert te zijn om nieuwe vormen van synthetische drugs. Deze markt is van alle soorten drugs het meest geavanceerd en ontwikkelt zich in hoge snelheid.

Volkskrant: ‘Nederlanders vaker spil in internationale drugshandel’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)