55

Nederland steunt tegenstanders IS in Syrië

Gewapende groepen in het noorden en zuiden van Syrië krijgen voor 3 miljoen aan voedselpakketten, medische kits, kleding, dekens en communicatie-apparatuur, maar geen wapens

Nederland gaat gematigde gewapende groepen in Syrië financieel steunen in de strijd tegen IS, daarom stuurt het kabinet voor 3 miljoen euro aan hulpgoederen. Dat schrijven de ministers Hennis (Defensie), Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Nederland stuurt onder meer voedselpakketten, medische kits, kleding, dekens en communicatie-apparatuur, maar nadrukkelijk geen wapens.

Met de steun hoopt het kabinet te voorkomen dat strijders zich wegens gebrek aan middelen en alternatieven aansluiten bij IS, al-Nusra of andere extremistische groeperingen. De ministers zeggen zich ervan bewust te zijn dat het steunen van gewapende facties in een land als Syrië risico’s met zich meebrengt, spullen zouden bijvoorbeeld in verkeerde handen kunnen vallen, maar hoopt dergelijke problematiek te voorkomen door alleen zorgvuldig doorgelichte troepen in aanmerking te laten komen.

Militaire steun aan de gewapende groepen, zoals de VS die hebben toegezegd, is niet aan de orde. In Irak is Nederland wel militair actief in de strijd tegen IS. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren daar vrijwel dagelijks luchtaanvallen uit op IS-doelen en Nederlandse militairen trainen er hun Iraakse en Koerdische collega’s in Arbil en Bagdad.

Cc-foto: Syrische kinderen lopen door de kapotgeschoten straten in Deir Ezzor om hun families eten te brengen, ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (55)