48

Nederland stuurt gemartelde asielzoekers gewoon terug

IND vooralsnog niet geïnteresseerd in forensisch-medisch onderzoek

Te veel verzoeken van asielzoekers die in het land van herkomst zijn gemarteld worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) afgewezen. Dat stelt het nieuwe Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek (IMMO) in dagblad Trouw.

IMMO neemt per 1 januari het werk van de medische onderzoeksgroep van Amnesty International over. Die groep bestaat al sinds 1977 en deed forensisch-medisch onderzoek naar marteling en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of straf. In het Istanbul Protocol van de Verenigde Naties is afgesproken dat dergelijk onderzoek gedaan moet worden, maar de IND verzuimt dat vooralsnog.

Riëtte Mellink, directeur van het IMMO vindt dat minister Leers (Immigratie) of het IND de diensten van IMMO eigenlijk zouden moeten inkopen. Ze stelt dat in het verleden gemartelde asielzoekers teruggestuurd zijn naar het land van herkomst alwaar ze vervolgd werden, omdat Amnesty als kleine organisatie slechts beperkt onderzoek kon doen.

Mellink geeft aan voorbeeld de situatie van een politiek activiste uit Oeganda:

Er is een recent voorbeeld van een politiek activiste uit Oeganda die met hete ijzers en brandstof was gemarteld. Geconfronteerd met de afschuwelijke littekens brak de IND-medewerker het verhoor af, omdat zij er onwel van werd. Die asielzoekster kreeg in eerste instantie geen vergunning. Ze had niet de juiste identiteitspapieren en de IND achtte onvoldoende bewezen dat haar littekens het gevolg waren van marteling. Dan moet je dus forensisch-medisch onderzoek laten uitvoeren.

IMMO wil in 2012 zo’n 170 onderzoeken doen. In vijf jaar moet dat oplopen naar jaarlijks zo’n 900.

Hoofddirecteur Van Lint van de IND herkent zich vooralsnog niet in de kritiek op zijn dienst en ziet forensisch-medisch onderzoek niet als een prioriteit.

Trouw: ‘IND zet gemartelde asielzoekers uit’
cc-foto: Bombagoda

Ga zelf op onderzoek uit: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (48)