20

Nederland veel groener door zachte winter

Milde temperaturen zorgen voor twintig procent meer groen in Nederland

Ook al heeft het zaterdagnacht gesneeuwd en is er voor zondag opnieuw sneeuw verwacht, de winter tot nu toe is verre van koud geweest. Het weer is zo zacht geweest dat Nederland gemiddeld twintig procent groener dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de Groenindex die De Natuurkalender en Alterra zondag voor het eerst publiceren in de uitzending van Vroege Vogels op radio 1.

Je zou het niet zeggen, maar we zitten midden in de winter. Het is de minst groene periode van het jaar. Maar uit de eerste ‘Groenindex’ van Nederland  blijkt iets heel anders. De Groenindex laat zien hoe de natuur reageert op de warme winter tot nu toe. Nederland is veel groener dan vorig jaar.

De Groenindex is tot stand gekomen met zeer gedetailleerde satellietmetingen. Vooral kale grond in bebouwd gebied (meer onkruid), duinheide en duinen met planten groter dan een meter zijn een stuk groener. In het voorjaar van 2013 lag de productiviteit van de natuur ongeveer 11 tot 16 procent lager in vergelijking met het voorjaar van 2012. De zomermaanden waren vergelijkbaar terwijl de productiviteit in oktober en november 2013 rond de 20 procent hoger lag dan in het jaar ervoor.

Drie keer per week maken satellieten van de Disaster Monitoring Constellation (DMC) van heel Nederland gedetailleerde foto’s met een resolutie van 25 bij 25 meter. Uit de opnames kan, als het niet bewolkt is, letterlijk worden uitgerekend hoe groen het oppervlak is en hoe hard de planten groeien. De Groenindex loopt van 0 tot 10, waarbij 10 staat voor maximale groenheid en dus productiviteit. De Groenmonitor is ontwikkeld door onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR.

CC foto: Dominik Morbitzer

Geef een reactie

Laatste reacties (20)