Laatste update 12:34
39

Nederland verwacht 60 miljoen toeristen in 2030

Terwijl Amsterdammers nu al steen en been klagen over de drukte, wordt het de komende jaren nog veel erger. Het aantal toeristen groeit harder dan gedacht, van zo’n 40 miljoen in 2017 tot 60 miljoen in 2030. Dat meldt het Parool op basis van nieuw onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Daarbij zijn dagjesmensen, toeristen die ons land bezoeken maar in het buitenland de nacht doorbrengen, nog niet eens meegerekend.

Amsterdam ontving vorig jaar een slordige 21 miljoen bezoekers. Op basis van de laatste berekeningen zouden dat er in 2030 – inclusief dagjesmensen – 32 miljoen worden. De gemeente, die druk bezig is met met maatregelen om de overlast voor bewwoners te beperken, rekent nog steeds met 23 miljoen toeristen in 2025.

Jos Vranken, directeur van NBTC, neemt stelt dat er ‘een kritische grens’ bereikt is in Amsterdam en dat ‘het belang van bewoners’ nu meer aandacht verdient.

Update 12.15 uur:
GroenLinks wil met steun van D66, PvdA en SP een einde maken aan de ‘I amsterdam’-campagne en stelt voor om de letters weg te halen uit de hele stad. Zo schrijft het Parool. Volgens Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks, is de maatregel niet bedoeld om de groei van het toerisme in te dammen:

Daarvoor nemen we, ook in deze begroting, andere maatregelen zoals de Wallen- aanpak die burgemeester Halsema heeft aangekondigd. Dit voorstel gaat om de ziel van Amsterdam. I amsterdam staat voor het individualisme, terwijl wij in deze stad solidair en divers willen zijn. Bovendien reduceert deze slogan de stad tot een achtergrondje bij een marketingverhaal.

Cc-foto: Huub Zeeman

Geef een reactie

Laatste reacties (39)