40

Nederland viert de vrijheid

Het land kleurt rood-wit-blauw... Bevrijdingsfestivals op veertien locaties ... Optredens van onder meer singer-songwriter Douwe Bob, rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington

Maandag vijf mei viert Nederland de bevrijding. De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar in Drenthe plaats, waar premier Rutte om 13.00 het Bevrijdingsvuur zal ontsteken. Mary Robinson, de eerste vrouwelijke president van Ierland en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, houdt in De Nieuwe Kolk in Assen de 5-meilezing.

Hoewel de officiële start in Assen plaatsvindt, is de viering van Bevrijdingsdag in de nacht van zondag op maandag al begonnen met het aansteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen, de stad waar de Duitse bezetter in 1945 de overgave tekende. Van daaruit brengen hardlopers het vuur in een estafette naar alle delen van het land. Eén van de deelnemers:

Je staat stil bij hoe fragiel eigenlijk vrijheid is. Twee, drie grenzen verderop is het oorlog. Als je nu ziet wat er in Oekraïne gebeurt en in Syrië, dat is zo dichtbij. Ook in Nederland kan het snel omslaan, als je de politieke bewegingen ziet.

Hoewel we in Nederland in vrijheid leven, lijkt met de situatie in zowel Oekraïne als Syrië, oorlog dichtbij. Directeur van het Wageningse Bevrijdingsfestival Ed Dumrese:

Vrede en vrijheid zijn begrippen die niet ver weg zijn. De Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn, dat heel ver weg was, dat komt toch weer wat terug.

Festivals
Vanaf 1980 worden er op Bevrijdingsdag festivals gehouden in Haarlem, Amsterdam en Wageningen. Sinds 1994, vier jaar na de erkenning van 5 mei als officiële feestdag, worden in elke provincie Bevrijdingsfestivals gehouden. Singer-songwriter Douwe Bob, rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington reizen op deze dag als muzikale Ambassadeurs van de Vrijheid diverse bevrijdingsfestivals af. NRC Handelsblad heeft voor je op een rijtje gezet waar je verder heen moet voor welke artiesten.

’s Avonds wordt Bevrijdingsdag afgesloten met een concert op de Amstel in Amsterdam, waar koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix bij aanwezig zullen zijn. Dit jaar wordt het concert uitgevoerd door de philharmonie zuidnederland.

Luchtalarm

Doorgaans wordt op de eerste maandag van de maand om klokslag 12.00 het luchtalarm getest. Vanwege bevrijdingsdag is er maandag geen proefluchtalarm.

NOS: “Oekraïne en Syrië zijn heel dichtbij”

Geef een reactie

Laatste reacties (40)