Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland viert de vrijheid

  •  
05-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kensington300.jpg
Het land kleurt rood-wit-blauw... Bevrijdingsfestivals op veertien locaties ... Optredens van onder meer singer-songwriter Douwe Bob, rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington
Maandag vijf mei viert Nederland de bevrijding. De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar in Drenthe plaats, waar premier Rutte om 13.00 het Bevrijdingsvuur zal ontsteken. Mary Robinson, de eerste vrouwelijke president van Ierland en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, houdt in De Nieuwe Kolk in Assen de 5-meilezing.
Je staat stil bij hoe fragiel eigenlijk vrijheid is. Twee, drie grenzen verderop is het oorlog. Als je nu ziet wat er in Oekraïne gebeurt en in Syrië, dat is zo dichtbij. Ook in Nederland kan het snel omslaan, als je de politieke bewegingen ziet.
Vrede en vrijheid zijn begrippen die niet ver weg zijn. De Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn, dat heel ver weg was, dat komt toch weer wat terug.
’s Avonds wordt Bevrijdingsdag afgesloten met een concert op de Amstel in Amsterdam, waar koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix bij aanwezig zullen zijn. Dit jaar wordt het concert uitgevoerd door de philharmonie zuidnederland.
Luchtalarm

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.